Persoonlijke ontwikkeling,  Soul,  Spiritualiteit

Wanneer ben je gelukkig?

Sinds een aantal weken heet onze blog nu Gelukkigerwijs. Marloes en ik wilden veel meer schrijven over onze zoektocht naar gelukkig zijn. Maar geluk is zo’n relatief begrip, dat ik soms moeite heb om aan mijzelf uit te leggen wat het nou precies is. In plaats van dat ik deze hersenspinsels voor mijzelf houd, neem ik jullie er gewoon in mee!

Geluk leek mij altijd zo’n groot ding. Iedereen had dromen en pas als alle dromen zijn uitgekomen kan je gelukkig zijn… NOT! Maar wat heb ik mijzelf gek weten te maken. Op een gegeven moment had ik “alles”. Ik had een lieve vriend, een eigen studentenkamer in mijn eigen huisje, lieve vrienden en mijn studie ging goed. Ja, er waren wel wat rottige jaren geweest, maar nu was alles goed, toch? Dat was ook gelijk het moment dat het helemaal niet goed ging met me. Want ik wist ook niet wat ik wilde doen als ik later groot ben, de jaren ervoor waren echt heel zwaar en ik ben best wel gekwetst door mensen die dichtbij mij stonden en ik wist soms niet wat ik op dat moment nu precies wilde. Na een stage bij een bedrijf dat echt helemaal niet bij mij paste, ben ik depressief geraakt. Ik was 19 jaar oud en had al hulp nodig van een professional. Helemaal niets mis mee! Ik ben de laatste die erover oordeelt! Maar het voelde gewoon als falen.

Langzaam leerde ik mijzelf te accepteren. Hier had ik wel alle hulp bij nodig, maar het lukt. Ik lachte weer vaker, ik wilde elke dag mijn bed graag uit en ik plande weer een heleboel leuke dingen met vrienden. Later kwam toch nog een burn-out, omdat ik het niet van mijzelf accepteerde dat ik moest luisteren naar mijn gevoel. Ik werkte heel hard door, waardoor ik wel heel snel ben geslaagd, maar ik heb er heel veel voor opgegeven. Ik zocht tijdens het afstuderen weer hulp, maar besloot later dat het toch niet helemaal goed voelde.

Ik ben toen naar iemand gegaan die heel erg let op het effect van eten op je gevoel. Hij deed verschillende gekke testjes waardoor ik erachter kwam dat ik heel slecht reageerde op koemelk (dit wist ik al een tijdje) maar ook op vlees! Ik mocht van hem ook direct geen varkens- en rundvlees meer, gevogelte zou wel mogen. Verder kreeg ik nog mini-oefeningen mee om positiever te gaan leven. Het was heel zweverig, maar wat was het bijzonder om mee te maken! Ik ben beter gaan letten op wat ik elke dag at, ik ging elke dag tijdens de lunch wandelen en ik had een lieve collega die mij op werk ook heel veel zelfvertrouwen gaf. Mijn lieve vriend en vriendinnen zijn er nog steeds en ik leerde ze nog beter te waarderen.

Oprecht kan ik nu zeggen dat ik gelukkig ben. Want ik voel me elke dag goed (ook al heb ik echt nog wel eens een baaldag, zoals iedereen), ik lach veel meer en ik heb weer leuke dromen. Die grote dromen zijn mooi om te hebben, iets om naartoe te werken en een doel in je leven, maar de reis er naartoe is net zo belangrijk. Ik geniet van de kleine dingen, zoals een vogel die fluit, de konijntjes die een extra aai komen halen, en een goede maaltijd. Ik probeer tijd te maken om af en toe eens lekker in bad te gaan en verplicht niets te doen of zitten op mijn nieuwe bank en alles van het nieuwe huis in mij op te nemen.

Het doel is voor mij wel wat onduidelijker geworden, ik probeer iets minder te plannen (proberen… want hier ben ik nog steeds slecht in) en ik wil gewoon genieten van waar ik nu sta. Wel ben ik er bewust van dat het gevaar voor ongelukkig zijn in een klein hoekje zit. Het is zo makkelijk om je te verliezen in de sleur van het dagelijkse leven, dat je stopt met het kleine te waarderen.

Dus: wanneer ben je gelukkig?
Wanneer je zelf zegt dat je oké bent met wie je bent en waar je staat in het leven. Geluk bepaal je zelf, het is alleen wel hard werken.

De blog is echt mijn dagboek aan het worden, dus ik hoop dat jullie dit soort artikelen over mijn hersenspinsels ook leuk vinden. Als je hierover vragen hebt of meer wilt lezen, please let me know met een reactie hieronder! Vind ik leuk. 

Liefs, Larissa

Eén reactie

  • Romy

    Mooi artikel met heel waardevolle en inspirerende hersenspinsels! Juist als je eerder periodes hebt meegemaakt waarin je je niet gelukkig voelde, weet je het vaak zo erg te waarderen als het later beter gaat en je blij kunt worden van kleine dingen. Ik vind dat je hartstikke trots mag zijn op de weg die je hebt afgelegd en ook op het feit dat je op tijd hulp hebt gezocht. Niet iedereen durft die stap te zetten, maar het kan je zo veel brengen en zo te horen heb ook jij daar heel veel aan gehad!
    Romy heeft onlangs geplaatst…30x Als ik later groot ben, dan…My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge