Lifestyle

Tips voor succesvol thuiswerken

Vorige week heeft Marloes een blog geschreven over haar onsuccesvolle thuiswerkdagen. Ik denk dat veel mensen zich in haar verhaal herkennen, ik was tot een jaar geleden namelijk precies hetzelfde. Gelukkig heb ik ondertussen geleerd hoe het wèl moet, anders had ik mijn scriptie nooit afgekregen. In dit artikel geef ik mijn tips voor een efficiënte en succesvolle thuiswerkdag!

Kleed je aan
Dit klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar na een aantal dagen thuiswerken is aankleden toch een stap die snel vergeten wordt. Het is namelijk erg verleidelijk om lekker lang in bed te blijven liggen en dan in je pyjama achter je laptop te gaan zitten. Toch is het niet aan te raden om te doen. Als je in je pyjama blijft rondlopen, is de kans groot dat je vrij weinig gaat werken. Het is dan namelijk veel makkelijker om even te ontspannen en andere dingen te gaan doen. Erg belangrijk dus om je gewoon aan te kleden.

Een geschikte ruimte
Ik begrijp dat niet iedereen een eigen kantoor heeft, maar zorg voor een geschikte werkruimte. Het is heerlijk om onderscheid te maken tussen de verschillende kamers. Zo kan ook jij de deur om 5 uur achter je dicht doen en genieten van een vrije avond. Ik heb zelf wel een klein kantoor waar ik veelal werk, maar ik vind het ook erg lekker om op verschillende plekken te zitten. Het is wel belangrijk de ruimtes opgeruimd achter te laten. De weken dat ik het liet versloffen, waren ook de weken waarin ik minder werk verzette.

Een duidelijk ritme
Toen ik in mijn omgeving vertelde dat ik vanuit huis ging afstuderen, kreeg ik veelal de opmerking dat ik dan lekker kon uitslapen elke dag. Nou, dat is maar voor één week leuk. Ik werk zelf het beste in de ochtend. Door elke dag vroeg op te staan, kon ik vrij snel aan de slag met mijn scriptie. Natuurlijk is het erg verleidelijk om vanaf 15:00 uur op de bank te luieren, maar dan moet je wel goede afspraken met jezelf maken.

Afspraken met jezelf
Ik had op papier elke dag een to-do-lijst. Dit was voor mij erg belangrijk om overzicht te krijgen. Ook kan dit helpen om inzicht te krijgen in hoeveel huishoudelijke klusjes je doet op een dag. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld niet meer dan twee klusjes doet op een dag. Het afstrepen van een item zorgt er ook nog eens voor een goed gevoel!

Neem genoeg pauzes
Mensen die thuiswerken nemen vaak te weinig pauzes of juist heel veel pauzes. Probeer hier een balans in te vinden. Je mag echt pauzes nemen tijdens je dag werken! Probeer de pauzes kort te houden, ga even ergens anders zitten en maak je hoofd leeg. Het voordeel van thuiswerken is dat je je eigen schema kan bepalen. Vergeet jezelf dus niet en pauzer elke dag genoeg.

Dit zijn voor mij de belangrijkste tips die ik kan geven. Het lijken voor de hand liggende oplossingen. Toch blijkt het in de praktijk heel moeilijk. De eerste dagen had ik totaal geen ritme. Ik sliep uit, lag gerust tv te kijken op de bank en mijn konijnen kregen iets meer aandacht dat dat goed voor ze was. Door streng voor mijzelf te zijn en af toe te wisselen van locatie, kreeg ik langzaam een ritme. In het begin heb ik ook wat dagen bij mijn ouders gewerkt. Het belangrijkste advies is dan ook om te doen wat voor jou goed voelt! Wissel van locatie en werktijden. Je vindt vanzelf wat het beste voor jou werkt.

Wat zijn jouw tips voor een succesvolle thuiswerkdag?

Liefs, Larissa

5 Reacties

 • Romy

  Goede tips! Ik heb bijna 3 jaar thuis gestudeerd én gewerkt en dat was soms nog best een uitdaging. Al deze tips heb ik in die tijd toegepast en ze helpen echt. Vooral een duidelijk ritme (bijvoorbeeld werken van 9 tot 6) hielp mij heel erg.

  • Larissa

   Wat knap dat je drie jaar thuisgewerkt hebt! Ik begrijp dat het dan best een uitdaging is. Maar als je thuiswerken eenmaal goed kan, dan is het wel een handige skill. Vooral als blogger natuurlijk. 🙂

 • Sandra

  Ik doe een thuisstudie en ik werk thuis, dus voor mij is het ook belangrijk om manieren te vinden zodat ik zo productief mogelijk ben. Mij helpt het sowieso om mezelf aan te kleden en ook lekker vroeg uit bed te gaan. Ritme hebben is echt the key bij mij! Daarnaast maak ik elke dag wel 1 lange en vaak 1 korte wandeling in mijn pauze. Frisse lucht is goed voor je hersenen en voor de ontspanning, dus dat vind ik fijn om even te doen tussen het werken en leren door. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge