Lifestyle

Scouting: waarom ik leiding ben

Scouting, iets wat vaak een vooral suf imago heeft. Het lijkt zo ouderwets en veelal vinden mensen het onbegrijpelijk waarom iemand bij de scouting zou gaan. Deze vooroordelen kom ik regelmatig tegen. Zelf ben ik afgelopen weekend weer begonnen als leiding bij scouting. Daarom wilde ik jullie eens meenemen in mijn kant van het verhaal en laten zien hoe leuk scouting eigenlijk is.Β 

Om heel eerlijk te zijn vond ik scouting ook echt niet altijd stoer klinken. Ik zag de scouts weleens in het dorp of op vakantie. Scouts zijn erg gemakkelijk te herkennen aan hun blouse. Op de middelbare school leerde ik een meisje kennen die mij in geuren en kleuren kon vertellen over alle positieve kanten van scouting. Toen ze voor een weekendkamp extra meisjes nodig had, stond ik dan ook open voor deze nieuwe ervaring. Een weekend lang in een tent slapen, spellen spelen en de geur van kampvuur. Heerlijk vond ik het. Ik ging al jaren mee op zomerkamp en met scouting kreeg je het gevoel van kamp het hele jaar door. Na het weekendkamp wist ik mij dan ook snel in te schrijven als scout.

Wat heb ik toch een vooroordelen gehoord en ik heb er ook veel naar geluisterd. Maar hoe langer ik bij scouting zat, hoe makkelijker ik die vooroodelen naast mij neer kon leggen. Het was een super leuke groep en iedereen was ook welkom. Natuurlijk waren we wel pubers dus af en toe konden de spanningen echt wel hoog oplopen, maar het kwam altijd goed. Ik heb geleerd om zelf dingen te organiseren en te plannen. Ik ben flink aan het werk gezet op kamp. Daar moesten we namelijk zelf koken en alles regelen. Zelfstandigheid leer je hier in versneld tempo.

Als leiding is scouting een andere ervaring. Ineens ben je verantwoordelijk voor een groep kinderen. Je bent er voor ze wanneer de kinderen verdrietig, onzeker, blij, boos, enthousiast en druk zijn. Kinderen die je elke week het kampgevoel kan geven! Ik vind het leiding zijn een leuke toevoeging aan mijn leven. Daarom heb ik er ook voor gekozen om na 3 jaar pauze weer terug te komen als leiding. Dit jaar ben ik leiding van een groep van 17 pubers tussen de 15 en 18 jaar. Hier ben ik minder aan het organiseren, maar meer aan het begeleiden en motiveren van de kinderen. Een prachtige uitdaging waar ik dan ook ontzettend naar uit kijk!

Een ander voordeel van deze scouting is dat het een heel hecht leidingteam heeft. Regelmatig worden er leuke activiteiten georganiseerd waarbij je uit je comfortzone wordt gehaald. Zo gaan we weekendjes weg, hebben we themafeesten, zijn we een weekend gaan hiken en kamperen, ontdekken we af en toe een nieuwe sport en ga zo maar door. Op deze manier houden we de sfeer gezellig en doe je het hele jaar door aan teambuilding.

De afgelopen jaren heeft de scouting mij geleerd dat ik door alle vooroordelen heen moet kijken. Een imago is niet de waarheid, de waarheid maak je eigenlijk zelf. Door scouting heb ik ook geleerd om iedereen een kans te geven. Hier is namelijk iedereen welkom. Ik heb geleerd om mijn blouse met trots te dragen en niet meer te verstoppen. Al vind ik leuke zomershirts altijd beter dan de blouse. πŸ˜‰

Heb jij ervaring met scouting of een andere hobby wat anderen zien als suf of saai? En wat heb jij gedaan met de vooroordelen?

Liefs, Larissa

 

8 Reacties

 • Madelon

  Wat een mooi stuk! Mijn vriend is ook scoutingleiding en al jaren lid. Ik was eerder nooit zo bekend met scouting. Dat suffe imago is nooit heel erg in mij opgekomen, ik vind dat ze juist toffe dingen doen!

 • Marianne - Groene stapjes

  Wat leuk om te lezen! Heel eerlijk, mij leek de scouting ook altijd wat suf, maar jouw positieve woorden brengen daar nu wel verandering in. Wat je aan het eind schrijft, vind ik ook heel mooi: “Een imago is niet de waarheid, de waarheid maak je eigenlijk zelf.” Dat is helemaal waar!
  Ik zat zelf 10 jaar geleden bij de leiding van een jongerengroep van de kerk. Dat werd op school ook als iets heel sufs gezien, maar ik vond het er erg leuk en heb er goede vrienden aan overgehouden. Ik denk dat het wel een beetje vergelijkbaar is met de scouting. Iedereen was welkom, je leerde dingen organiseren en werd er zelfstandig van. Je leerde er nadenken en je eigen mening vormen. Samen koken en eten, spelletjes spelen en lachen, maar ook conflicten oplossen. Een soort gelovige scouting πŸ˜‰

  • Larissa

   Wat een lieve reactie!
   Ik heb ook meerdere vrienden die leiding zijn bij de jongerengroep van de kerk. Daar hoor ik ook zoveel leuke verhalen over. Het is fijn dat er zoveel verschillende verenigingen en groepen zijn waar iedereen welkom is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge