Mind,  Persoonlijke ontwikkeling

Omgaan met stress (na een burn out)

Zwetende handen, een verhoogde hartslag, hoofdpijn, buikpijn en continu piekeren… Klassieke symptomen van stress. Een tijdje geleden heb ik eerlijk toegegeven dat ik de afgelopen jaren te maken heb gehad met een depressie en een burn out. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik totaal niet tegen stress kon. Hoe gaat het nu met mijn stress en lukt het mij om het onder controle te houden? 

De afgelopen tijd heb ik heel erg veel geleerd, maar ik kan nog steeds niet altijd goed omgaan met stress. Het verschilt enorm per situatie. Ik kan namelijk wel goed tegen stress op mijn werk. Op het werk kan ik soms best wel een beetje stressen, maar dat laat ik los zodra ik in de auto stap. Ik heb het redelijk goed op orde, houd mij aan de planning en ben nooit te laat met deadlines.

Terwijl ik dit artikel schrijf ben ik nog heel druk bezig met de verhuizing. Ik had een planning gemaakt voor alles wat nog moest gebeuren. Het leek een makkelijk te halen planning. Mijn omgeving had al gewaarschuwd dat planningen tijdens een verhuizing altijd ander lopen, maar mijn planning kwam nieteens in de buurt van de realiteit. Dit vind ik gelijk heel erg lastig.

Natuurlijk heb ik heel veel van de afgelopen periode geleerd. Ik kan iets gemakkelijker de stress weer loslaten. Maar het allerbelangrijkste is dat ik op tijd registreer dat ik stress ervaar. Ik kan nu sneller aangeven dat ik last krijg van stress en dat ik iets moet doen om dit te verbeteren. Stoppen met wat ik aan het doen ben en hangen op de bank werkt dan meestal niet. Behalve tijdens de verhuizing als ik echt gewoon even moest zitten en rust moet nemen.

Wat bij mij helpt is het verzetten van mijn negatieve gedachten. Ik knuffel mijn vriend en/of konijnen, ik schenk een kop thee voor mijzelf in en ik maak een overzichtje van wat ik allemaal moet doen. Ik krijg altijd last van stress als ik in mijn hoofd alleen een mega lange lijst heb zitten van dingen die ik nog moet doen. Door het op papier te zetten kan ik de hoofdzaken van de bijzaken scheiden; wat is echt belangrijk om vandaag te doen? Waar heb ik invloed op en wat moet ik gewoon accepteren.
Ook ga ik er graag op uit. Ik wandel een stuk om mijn hoofd leeg te maken. En wat extra beweging kan natuurlijk nooit kwaad!

Ik ben dagelijks op zoek naar een oplossing tegen stress, maar eigenlijk denk ik dat er geen algemene oplossing is. In deze tijd waarin 1 op de 15 jongeren al te maken krijgt met depressies, een burnout als normaal wordt gezien en waar we allemaal de lat te hoog leggen, is stress helaas heel normaal. We kunnen roepen dat we het moeten veranderen, of we moeten het accepteren. Ik heb het redelijk geaccepteerd. Schijnbaar hoort het bij mij om mij continu zorgen te maken, maar ik ben ook diegene die de zorgen van anderen wil dragen. Mijn sterkte en zwakte. Ergens denk ik dat de stress mij sterker maakt.

Edit: Dit betekent niet dat ik erge stress normaal vind! Ik denk dat een lichte mate van stress een positief effect kan hebben op mijn motivatie. Ik wil alleen nooit meer een burnout ervaren of ervoor zorgen dat ik weer lichamelijke klachten ervaar. We kunnen wel al een positief resultaat behalen door meer rust in jezelf te vinden en hier ben ik dan ook mee bezig. Dagelijks zoek ik gewoon naar de juiste balans en ik laat het weten wanneer ik echt een goede balans heb gevonden!

Wat doe jij tegen stress?

Liefs, Larissa

8 Reacties

 • Sheila

  Hmmm… Ik vind dat stress helemaal niet als normaal zou moeten worden gezien. Het heeft zo veel negatief effect op je lichaam. Het is ongezond en ik ben er voorstander van dat dit veranderd. Ik moet er niet aan denken dat mijn kinderen opgroeien in een wereld waar gezegd wordt dat stress er gewoon bij hoort. Even stressen, prima. Maar niet als regel.

  Wat ik er tegen doe? Loslaten, mezelf accepteren en van mezelf houden. Zodat ik nee kan zeggen en me er niet schuldig over voel o.a. ik ben er erg bewust mee bezig om mijn kinderen weerbaar te maken tegen o.a. stress. Misschien eens over bloggen 😁
  Sheila heeft onlangs geplaatst…8 misvattingen die mensen over mij hebbenMy Profile

  • Larissa

   Jouw reactie heeft mij goed aan het denken gezet. Ik denk namelijk wel dat een (hele) lichte mate van stress goed kan zijn. Het zorgt er namelijk wel voor dat je gemotiveerd wordt om actie te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je je heel erg druk maakt omdat je eigenlijk nog veel moet doen in en rondom het huishouden. Dit is dan meer als spanning bedoeld dat stress.
   Natuurlijk is stress niet goed wanneer het lichamelijke klachten veroorzaakt. Ik heb jaren last gehad van lichamelijke klachten die uiteindelijk door stress veroorzaakt werden. Hierdoor heb ik ook heel erg aan mijzelf gewerkt en ik ben nu veel weerbaarder tegen stress.

   Wat ontzettend goed dat je zo bezig bent om je kinderen weerbaar te maken tegen stress! Daar zou ik heel graag meer over willen lezen. Als ik later kinderen hebt hoop ik mijn ervaringen ook in te zetten om hen weerbaarder te maken. En ook leren dat je gewoon goed genoeg bent als jezelf!

   • Sheila

    Mee eens hoor, dat een beetje stress heel functioneel kan zijn. Dat bedoelde ik ook met ‘even stressen’. Natúúrlijk stresste ik ook wel eens tijdens mijn studie. En ik stress als het erop lijkt dat ik mijn vertrek vlucht niet ga halen.

    Maar de stress die dus standaard in je dagelijkse leven zit. Dat je je gehaast voelt en niet eens weet hoe het is om té ontspannen. Dat is foute boel.

    Natuurlijk is de één stress gevoeliger dan de ander. Maar ik hoop toch echt ik een bijdrage kan leveren om ze weerbaarder te maken.

    Succes met je eigen ontwikkeling. Er al bewust mee bezig zijn is de eerste stap.

 • Mevrouw Marloes

  Ik lig soms in bed wel eens wakker van de paniek die ik krijg als ik me realiseer wat ik nu nog allemaal voor mijn studie moet doen in de laatste paar weken. Vroeger had ik last van faalangst en was ik nog erger wat school/studie betreft.

  Sinds een paar maanden loop ik hard (twee à drie keer per week). Dit zorgt voor meer rust in mijn hoofd. Tijdens het sporten hoef je nergens aan te denken. Ook gebruik ik sinds drie weken elke week een gezichtsmasker, gewoon om even een echt ontspanmomentje van vijftien-twintig minuten in te lassen. Met zo’n masker op je gezicht kun je niet veel anders dan even lekker niksen of televisiekijken.

  Liefs!
  Mevrouw Marloes heeft onlangs geplaatst…Weekendje Antwerpen | Amaaj, The Jane en bierbrouwerij De KoninckMy Profile

  • Larissa

   Wat goed om te horen dat je ondertussen een manier hebt gevonden om beter met stress om te gaan en rust te creëren in je hoofd! Hopelijk vind je binnenkort ook een manier om rustiger in bed te kunnen liggen en in slaap te vallen!

 • Lianne

  Wat heftig dat je zoveel te maken hebt gehad met stress! Ik herken het, mijn vriend en ik zijn ook pas verhuisd en dat brengt inderdaad de nodige stress met zich mee. Overal dozen, uitpakken, inruimen, schilderen, dit, dat… dus ik snap helemaal wat je bedoelt! Wat mij helpt om even aan de thuissituatie te ontsnappen is eventjes wandelen of als het mooi weer is een boek lezen in een park. Al is het maar een uurtje, je kunt zo even lekker de boel de boel laten omdat je niet omgeven wordt door al die drukte en stress van het huis. Laatst heb ik ook een hele middag in een café zitten schrijven. Heerlijk was dat! Hopelijk heb je hier iets aan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge