Persoonlijke ontwikkeling

Nu eindelijk echt volwassen!

Daily Struggles is opgericht met het idee om te schrijven over de struggles van een starter. Maar een starter ben je pas als je klaar bent met studeren. Het fijne is dat ik mij sinds afgelopen woensdag eindelijk een echte starter mag noemen. Of zoals veel mensen zeggen: ‘eindelijk echt volwassen’.

Vier jaar lang heb ik gestudeerd. Vier jaar lang leven van tentamen tot tentamen. Vier jaar lang willekeurige dagen vrij, borrels, colleges over de meest uiteenlopende onderwerpen en vooral werken met veel verschillende mensen. De studententijd wordt vaak beschreven als de leukste tijd van je leven. Nu kan ik natuurlijk nog niet oordelen of dat ook zo is, maar ik kan wel terugblikken op mijn leuke en soms stressvolle studententijd. Ik kijk graag ook vooruit naar de toekomst.

Al die deadlines
Ik heb de afgelopen vier jaar wel geleefd van deadline naar deadline. Groepsprojecten, tentamens, betogen, artikelen, presentaties en ga zo maar door. Toch had ik ook veel periodes waarin ik helemaal niets had. Dan wisten Marloes en ik bijna niet meer wat we konden doen om alle vrije tijd te vullen. Niet erg natuurlijk, maar de extreme pieken en dalen waren niet altijd even leuk.

Scriptiestress
Wat een uitdaging is het schrijven van een goede scriptie. Het voelde regelmatig meer als een soort wedstrijd; de een na de ander viel weg en uiteindelijk haalden maar een enkeling de finish. Elke student gaat hier doorheen, maar het vraagt wel veel van jezelf. Ik heb er gelukkig ook heel veel van geleerd. Zo heb ik efficiënt leren thuiswerken en heb ik geleerd om out of the box te denken. Alle betrokkenen hadden een eigen mening over mijn onderzoek en ik moest creatief oplossingen bedenken. Om deze periode leuk te houden, had ik gelukkig ook heel veel tijd met mijn vriend(en) en konijntjes doorgebracht.

Beeld voor de toekomst
En nu, zo na het slagen, ben ik echt klaar. Klaar met studeren en klaar voor de toekomst. Ik ben nu toch “echt volwassen”. Eerst ga ik genieten van mijn vakantie en daarna hoop ik snel een baan te vinden binnen de communicatie. Ik kijk uit naar het werken. Het lijkt me heerlijk om in de praktijk toe te passen waar ik al die jaren voor geleerd heb.

Over 5 jaar
Over 5 jaar werk ik hopelijk nog steeds binnen de communicatie. Misschien hebben Sander en ik dan een eigen huis gekocht. Misschien volg ik wel een opleiding in de avonduren. Ik heb een heleboel dromen voor de toekomst, maar ik ga het niet plannen. Ik zie wel hoe alles gaat lopen in de komende jaren. Ik kijk er naar uit om te ontdekken wat het leven mij gaat brengen.

Hoe kijk jij terug op je studententijd? Vond jij het de leukste tijd van je leven?

Liefs, Larissa

6 Reacties

 • Marianne

  Gefeliciteerd! Afgestudeerd, dat is toch echt een mijlpaal! Ik vond mijn studententijd heel leuk. Heel relaxed en onbezorgd ook, vergeleken met mijn leventje nu. De leukste periode was mijn master die ik in het buitenland heb gevolgd, echt een ervaring om nooit te vergeten!
  Geniet van je vakantie en succes met solliciteren!

 • Lysanne

  Hé wow! Wat gaaf! Ik wist niet dat je ook een blog had 🙂 Super tof dat je bent geslaagd! Hoe ging je verdediging?

  Ik ben het trouwens totaal met je eens dat je vaak hoort dat het studentenleven de leukste tijd van je leven is, maar dat het af en toe kan tegenvallen. Ik worstelde vooral met mezelf!

  Geniet zeker van je vakantie! Even lekker uitrusten 😉

  • Larissa

   Leuk dat je mijn blog hebt gevonden haha. En bedankt! Mijn verdediging ging goed, het was meer een fijn gesprek.

   De studententijd is voornamelijk ook de tijd om uit te zoeken wie je nou bent. Dat worstelen met jezelf herken ik dan ook bij mijzelf. Lastig maar wel belangrijk 🙂

   Jij nog succes deze laatste weken en geniet ook nog van de vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge