Uncategorized

Monthly Struggle: het huishouden

Het huishouden… voor velen een echte daily struggle. Afwassen, strijken, wassen draaien, stofzuigen, afstoffen en ik kan nog wel even doorgaan. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet de grootste fan ben van huishoudelijke taken. Je kan er niet omheen, maar echt prettig is het meestal niet. Soms is het gewoon ook even lekker om eens heerlijk te zeuren. Vandaag eens alle aandacht voor deze welbekende daily struggle. 

Afwas die veels te lang blijft staan
Wij hebben thuis geen vaatwasser en ik mis de vaatwasser elke dag. Uitgebreid koken is mijn hobby, maar hoe uitgebreider de maaltijd, hoe meer afwas er ineens staat. Het lijkt wel vanuit het niets te verschijnen! Ik kan er helaas ook niet omheen, want die berg blijft maar groeien.
Ondertussen heb ik een wel een fantastische oplossing gevonden: Sander doet de afwas!
Klinkt misschien een beetje zielig voor die arme man, maar ik kon mijzelf gewoon niet er toe zetten. Elke avond tover ik dus weer een maaltijd op tafel en doet Sander de afwas. Ik heb Sander dan ook om een goede tip gevraagd om het iets draaglijker te maken. Zijn tip was om het gewoon niet te lang uit te stellen. Klinkt best logisch…

De strijk
Wie heeft er geen herinneringen aan papa’s en mama’s die soms uren de strijk stonden weg te werken. Je blousjes hingen altijd keurig in de kast wanneer je ze nodig had. En met een beetje geluk werd zelfs je beddengoed mooi gestreken.
Hier gaat dat dus gewoon niet zo. Strijken is voor mij echt een helse klus. Om de strijk te ontwijken heb ik wel heel wat handigheidjes gevonden.
1. De wasmachine niet om de hoogste toeren laten draaien! Hoe harder de machine draait, hoe meer kreukels er in je kleding komen.
2. Items die je normaal zou strijken moet je netjes uithangen op een hanger. Knoop je blousen dicht zodat er niet onnodige kreukels in komen. Met een beetje geluk kan je kleding droog en kreukelvrij je kast in!
3. Koop kleding die niet gestreken hoeft te worden. Skinnyjeans hoeven niet gestreken te worden, want die trekken wel strak als je ze aantrekt. Maar ook veel viscose blousjes hoeven nooit gestreken te worden. Als je het net als ik echt een vreselijke taak vindt, dan is dit je beste oplossing.

Stofzuigen en dweilen
Mijn konijnen lopen los in de woonkamer. Na een paar dagen is het echt noodzakelijk om met de stofzuiger een rondje door het huis te maken. Overal liggen haren en vind ik hooi op de gekste plekken. Gelukkig vind ik stofzuigen een van de minst erge klusjes. Elke week maak ik twee keer tijd om even met de stofzuiger door het huis te gaan. Dweilen doe ik helaas niet zo vaak, het duurt altijd zo lang voordat de vloer weer droog is. En in ons appartement willen we wel kunnen rondlopen. Maar heb ik het eens helemaal gedweild… dan draai ik mij om en liggen de haren weer overal. Wel met twee schattige onschuldig kijkende konijntjes in het midden van de kamer. Zucht… Je kan het ze ook niet kwalijk nemen.

Naast konijnenharen is er natuurlijk ook niets ergers dan visite die ongevraagd met zijn schoenen door het hele huis stampt. Begrijp me niet verkeerd, je bent van harte welkom. Maar veeg voortaan wel even goed je voeten. 😉

Keuken schoonmaken
Naast de afwas moet natuurlijk ook de rest van de keuken schoongemaakt worden. Vooral het gasfornuis ziet er naar een aantal dagen zeer onsmakelijk uit. Wat een klus is dat zeg! Wij hebben gelukkig een gasfornuis met een klep erop. Die doe ik dicht en kan ik het schoonmaken stiekem nog een paar dagen uitstellen.

De was
Er lijkt soms geen einde te komen aan de was. Net als met de afwas komt alle was vanuit het niets! Er is nu al niet tegenop te wassen en wij zijn gewoon maar met zijn tweeën. Het gaat altijd maar door; wassen, ophangen, opvouwen, opruimen en dan ligt het weer net zo snel in de wasmand. Aarghh.

Zo, even genoeg geklaagd voor vandaag hoor. Het is niet altijd slecht, het is stiekem best wel een opluchting als het huis weer helemaal schoon is. Ik ga dan ook snel maar even het gasfornuis schoonmaken.

Welke huishoudelijke taken vind jij echt vreselijk om te doen?

Het leek ons trouwens leuk om hier een serie van te maken, een Monthly Struggle (of per twee maanden). Zouden jullie dit leuk vinden of juist helemaal niet? Let me know!

Liefs, Larissa

13 Reacties

 • Shirley

  De ergste huishoudelijke klus vind ik dweilen. Strijken trouwens ook, maar dat doe ik niet. Verder staat mijn wasrek altijd met was die al droog is op de gang. Ik haal hem nooit weg, ondanks dat hij de badkamerdeur en slaapkamerdeur blokkeert. Zo opgesomd heb ik maar een matig huishouden.

 • Marianne - Groene stapjes

  Ja, zou ik zeker leuk vinden! Nu snap ik de titel ook beter, want ik dacht even dat je maar eens per maand schoonmaakt 😉 Heel herkenbaar trouwens allemaal. En ik ben het met Sander eens, niet te lang uitstellen en laten opstapelen. Geldt voor alle huishoudelijke taken 🙂

  • Larissa

   Het is best een goed advies, maar soms is laten staan ook best even lekker. Uiteindelijk zorg ik dat ik één keer per week even goed het huis schoon maak en alle wassen lekker weg draai.

 • Laetitia

  Ik heb een grondige hekel aan alle huishoudelijke klusjes! Blij te horen dat ik niet de enige ben want ik voel me echt een vreselijk luie slons af en toe. Het vervelende eraan vind ik dat het zo nutteloos voelt, je wint het gevecht tegen het stof, vuil en de bergen (af)was nooit. Ik vind bijvoorbeeld dat ik veel vaker zou moeten stofzuigen dan 1x in de week omdat ik twee katten heb maar het is zo zinloos, je draait je om en het is alweer overal haar en kattenbakgrit! Mijn schone was ruim ik soms zelfs niet op, de sokken en onderbroeken vis ik gewoon elke ochtend uit de bult. Dweilen en strijken doe ik nooit. Mijn tip voor toch gekreukte bloesjes of jurkjes; hang het kledingstuk aan een hangertje in de douchecel en dan heel heet gaan douchen met de deur dicht, beetje aan de mouwen en zo trekken, nog een poosje laten hangen in de damp…weg kreukels!

  • Larissa

   Hahah wat een heerlijke reactie! Moest even hardop lachen om het stofzuigen en de onderbroeken uit de bult vissen. Lekker herkenbaar.
   En weetje… Het maakt eigenlijk helemaal niet uit! Kan beter die tijd besteden aan leuke dingen 😀

 • Rosita Elise

  Herkenbaar dit! Wel super leuk hoe je het verteld, want sommige dingen herken je echt hahaha! Ik werk zelf als kraamverzorgende en naja daar hoort een klein stukje huishouden bij; hetgeen waar ik het meest haat aan heb? Dweilen! Ik haat het!

  Liefs!!

  • Larissa

   Haha bedankt voor het compliment!
   Wat leuk dat je werkt als kraamverzorger. Lijkt me een hele leuke baan.
   Grappig dat jij ook dweilen haat. Het is volgens mij echt de grootste ergernis van de meesten.

 • Sam - singlereadytomingleblog

  Haha, ik las ooit de volgende quote van één van mijn favoriete schrijfsters en dat vat het helemaal samen: “Voor mij is het leven een heel groot gevecht tegen de eindeloze banaliteit van de dagen. Het feit dat je elke dag je tanden moet poetsen, je haar in de plooi moet leggen en in de havermout moet staan roeren. Daar moet iets tegenover staan of ik word zot.” Ik heb ook echt moeite met van die ‘nutteloze’ taakjes haha. Behalve strijken eigenlijk, dat doe ik gewoon voor de tv!

  • Larissa

   Wat een mooie quote! Er zijn zoveel nutteloze taakjes, soms heb je er gewoon geen zin in. Het strijken voor de tv vind ik wel een goede tip! Misschien moet ik dat toch maar eens proberen.

 • Lysanne

  Ohh ja de afwas…. Zo herkenbaar. Je blijft maar afwassen. Haha toevallig. Ik heb met mijn vriend afgesproken dat hij de afwas doet en ik bijvoorbeeld de badkamer schoonmaak.

  Wat ik vreselijk vind? De prullenbak verschonen! Of het afvoerputje leegmaken! Brrr. Ik ga bijna elke keer over mijn nek als ik het moet doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge