Mind

Maakt social media mij echt gelukkig?

Ik heb geen Facebook meer. Naja, ik heb de app verwijderd. Facebook zit helaas zo diep ingeburgerd dat ik mijn Instagram alleen optimaal kan gebruiken zolang hij gekoppeld is aan Facebook. De app is wel daadwerkelijk verwijderd van mijn telefoon. Waarom ik hem heb verwijderd en wat ik nog meer vind van social media lees je hier!

Ik heb in het afgelopen jaar precies 1 berichtje op Facebook gezet: de verkondiging dat ik ga trouwen. Verder gebruikte ik Facebook om vooral doelloos doorheen te scrollen. Verschillende mensen om mij heen verwijderden hun account al en ik raakte erdoor geïnteresseerd. Want waarom behield ik wel mijn Facebook? Nu.nl openen is net zo gemakkelijk als Facebook openen.
Vanwege het businessaccount op Instagram (dat is gekoppeld aan Facebook) kan ik niet mijn hele account verwijderen. Ik kon wel de app verwijderen. En heel eerlijk: de eerste dagen voelde het best gek. Facebook was ideaal om lekker doelloos door te kijken als ik liep of mij verveelde. Ondertussen kijk ik weer vrolijk om mij heen en geniet ik weer van wat ik zie. Ook is het heel fijn dat ik mijn telefoon vaker weg leg als ik samen met Sander ben.

Het heeft mij wel aan het denken gezet, want hoe gelukkig word ik dan echt van social media? Is het echt een toevoeging aan mijn leven en heb ik het echt nodig?
Voor mij is social media gewoon een makkelijke vorm van vermaak, maar ik het brengt mij niet zoveel. Apps zoals Snapchat en Facebook heb ik dus eigenlijk helemaal niet nodig. Instagram vind ik een twijfelgeval. Want Instagram kan ontzettend veel voor mij als blogger doen, maar voor mij persoonlijk niet zo.

Stiekem vind ik het heerlijk om regelmatig mijn telefoon weg te leggen en gewoon te genieten van wat er om mij heen gebeurd. Zo heb ik afgelopen week minutenlang gekeken naar lammetjes die voor het eerst de grote wei in mochten. Toch een stuk leuker dan kijken wat iemand, met wie ik vroeger op de basisschool heb gezeten, heeft gegeten.

Ik vind het heel lastig om de juiste balans te vinden. Social media maakt me niet per sé gelukkig, maar het voegt toch weer wat belangrijks toe aan mijn leven. Ook is het heerlijk dat ik altijd en overal met iedereen in contact kan komen en/of blijven. Ik vraag mij af of hier ooit wel een echte balans is te vinden.

Tot ik weet wat de perfecte balans is, probeer ik in ieder geval mijzelf bewuster te maken van mijn telefoongebruik. Wat minder uurtjes staren naar mijn telefoon en wat andere bezigheden oppakken.

Maakt social media jou gelukkig? Hoe vind jij de balans hierin?

Liefs, Larissa

9 Reacties

 • Lianne

  Wat een mooie foto! En je hebt helemaal gelijk hoor, ik plaats misschien ook maar een keer per maand iets op Facebook, voor de rest gebruik ik het om een beetje doelloos doorheen te scrollen. Toch vind ik social media wel handig, omdat het mij bekendheid geeft om als schrijfster de ladder te beklimmen. Maar toch, vroeger hadden we ook geen social media en toen vermaakten we ons ook prima!

 • Chantal

  he Larissa; inderdaad een hele mooie foto! maar over social media: ik heb zelf geen Facebook omdat ik altijd al het idee heb dat het totaal geen toevoeging is aan mijn leven. wat ik ervan mee krijg is dat mensen alleen maar zitten te gluren in het leven van andere mensen die gekunstelde foto’s plaatsen van hoe leuk alles is. persoonlijk contact hebben ze bijna niet meer. zit je met mensen op een feestje of een etentje, hebben ze het drukker met foto’s maken voor Facebook dan met een gesprek voeren. vreselijk! en het “nieuws” wat je daar zou krijgen, is inderdaad in de landelijke media ook overal te krijgen. ik vind het stoer van je dat je in ieder geval de app al verwijderd hebt.
  de druk van het moeten is dan in ieder geval een stuk minder

  • Larissa

   Dat mensen vooral bezig zijn met hun leven er mooier er uit te laten zien vind ik zo jammer! Als blogger zou ik bijna wel moeten doen, maar ik denk er ook oprecht niet aan.

 • Sheila

  Ik vind mijn persoonlijke instagram het leukst. En ik plaats graag veel, maar dat komt omdat ik veel foto’s zo laat uitprinten. En de persoonlijke gaat over mijn kinderen. Ik zie ze zo in één oogopslag opgroeien. Dus dat ben ik blij mee. Facebook gebruik ik steeds minder.

 • Jorinde

  Instagram vind ik ook het leukste. Ik vind het leuk om zelf foto’s te plaatsen en om inspiratie op te doen bij anderen. Ik moet wel zeggen dat ik soms bewust mijn telefoon een (deel van de) avond opzij leg. Voor je het weet zit je weer een hele tijd te scrollen.

 • Johanne

  Social media maakt me niet per se gelukkig. Ook niet ongelukkig hoor. Het is soms een prima tijdverdrijf. Maar er zijn eigenlijk zoveel betere dingen die je kunt doen. Het is dat social media bij het bloggen hoort, anders had ik de apps misschien ook wel van mijn telefoon gehaald. Dan had ik inmiddels ongetwijfeld meer gelezen of geschreven, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge