Body

Klaar met Invisalign – update 3

Ik ben officieel beugelvrij! Wohoo! 10 maanden lang had ik een Invisalign. Sinds kort ga ik door het leven met kaarsrechte tanden. En daar ben ik superblij mee. Maar eerst kijk ik nog even terug op de afgelopen maanden en laat ik een voor en een na foto zien.

Eind oktober 2017 schreef ik voor het eerst over mijn Invisalign. En in februari dit jaar plaatste ik mijn tweede update. Ik keek er toen al ontzettend naar uit om klaar te zijn. Het dragen van de aligners vond ik behoorlijk irritant worden, maar nog maar even doorzetten. Nog een paar maandjes en ik zou klaar zijn. Begin mei had ik een afspraak, waarvan ik dacht dat ik toen klaar zou zijn. De tandarts was tevreden over het resultaat, maar wilde dat ik mijn aligners nog wat langer zou dragen om er zeker van te zijn dat mijn gebit niet zou verschuiven. He, dat vond ik best jammer. Gelukkig hoefde ik mijn aligners alleen nog maar ‘s nachts te dragen. Maar nog steeds had ik die attachments op mijn tanden. Ik heb die attachments altijd al lelijk gevonden, vooral omdat ze op al mijn voortanden zaten. Maar ja, dat was immers ook het probleemgebied. Dus dan maar wachten op te volgende afspraak, begin juni. Gelukkig was ik toen wel zo goed als klaar met mijn Invisalign! De attachments werden er toen eindelijk afgehaald en er werden afdrukken gemaakt van mijn tanden.

De tandarts had namelijk al eerder aan me of ik liever een nachtbeugel wilde of spalkjes om de boel recht te houden. Daar hoefde ik geen seconde over na te denken. Spalkjes graag! Een nachtbeugel zag ik echt niet zitten. Ik zou dat misschien korte tijd elke nacht volhouden, om steeds vaker eens een nachtje over te slaan en uiteindelijk wordt een nachtje meerdere nachtjes. En dan helemaal niet meer. Ik vond het al heel wat van mezelf dat ik tien maanden lang de discipline had om zo zorgvuldig een Invisalign te dragen, maar de rest van mijn leven elke avond een nachtbeugel in zag ik dat niet zitten. Daarbij ken ik meerdere mensen die al jaren spalkjes hebben en daar niks over te klagen hebben. Sinds half juni heb ik zowel boven als onder spalkjes en dat bevalt me prima. In oktober heb ik een afspraak voor controle. En dat was het, mijn Invisalign avontuur!

Ik heb echt moeten speuren naar een oude foto waar mijn gebit goed op te zien is. Want zo breed lachen, dat deed ik bijna niet op foto’s. Maar het is gelukt, dus bij deze: een voor en een na foto.

Ik kan eigenlijk niet beschrijven hoe blij ik nu ben met mijn gebit. Ik heb me er altijd zo onzeker over gevoeld. En ik vond het vreselijk om mezelf terug te zien op foto’s waarbij mijn tanden erg zichtbaar waren. Ik had vroeger graag een beugel gewild maar op een gegeven moment dacht ik dat ik er al te oud voor zou zijn en liet ik dat idee maar varen. Dan maar mijn gebit proberen te accepteren. Maar toch voelde ik me er nooit echt goed bij. Vorig jaar hakte ik de knoop door en maakte ik een afspraak om te kijken of een Invisalign wat voor mij zou zijn. Afgelopen tien maanden heb ik mij minstens net zo onzeker gevoeld over mijn gebit als altijd. Misschien wel meer, want nu had ik een beugel. Want ondanks dat Invisalign claimt onzichtbaar te zijn, voelde het voor mij niet zo. Ik was mij er constant bewust van dat ik het droeg. Maar oh, wat ben ik blij dat ik het gedaan heb. Ik lach zo veel meer en ik voel mij oprecht beter in mijn vel.

Ja, het was duur en ja, het steeds in- en uitdoen met eten en vaak poetsen was vervelend, maar het is het me allemaal meer dan waard geweest. In totaal heb ik 18 aligners gehad, waarvan ik steeds na twee weken een nieuw paar mocht in doen. Het was best wel gek om mijn tanden beetje bij beetje rechter te zien worden! En hoe dichter ik bij die nummer 18 kwam, hoe ongeduldiger ik werd. Geduld hebben is namelijk niet mijn beste eigenschap, haha. Achteraf gezien zijn die tien maanden voorbij gevlogen en kan ik nu de rest van mijn leven genieten van mijn rechte tanden.

Liefs, Marloes

8 Reacties

  • Marloes

   Dankjewel! Zonde dat jouw tanden toch weer een beetje verschoven zijn. Heb je daarna geen spalkjes gekregen? De prijs van Invisalign verschilt heel erg per persoon. Als je erover nadenkt, kan je misschien een keer een consult laten doen πŸ™‚

 • madelon

  Wat een mooi resultaat, maar vooral fijn dat je zelf er zo blij mee bent en je er zekerder door voelt! Ik kende Invisalign eigenlijk niet maar het klinkt best fijn. Ik heb ontzettend lang een beugel gehad maar door ben, helaas, door een paar foutjes van de orthodontist jaren later niet helemaal tevreden met het resultaat. Stiekem denk ik er wel eens over na om weer een beugel te nemen, maar ik heb geen zin in weer een beugelbekkie te zijn. Wie weet is dit wel een idee πŸ™‚

  • Marloes

   Jammer dat jij toch niet geheel tevreden bent geweest. Ik heb er zelf ook heel lang over nagedacht hoor. Maar ik ben blij dat ik toch heb doorgezet. Ik zag er ook best tegenop om met een beugel te moeten rondlopen, daarom heb ik bewust gekozen voor de Invisalign. Ondanks dat ik het zelf natuurlijk wel voelde en ik dacht dat iedereen het zou zien, was dat dus echt niet zo. In die tien maanden heb ik maar een keer de vraag gehad: ”he, heb jij nou een beugel…?”

 • Romy

  Wauw, het resultaat is echt heel mooi! Ik vind je gebit er op foto 1 niet echt erg uitzien, maar in vergelijking met foto 2 zie je wel echt heel veel verschil en dan is het resultaat toch wel alle moeite meer dan waard geweest, kan ik me zo voorstellen πŸ™‚ Wat fijn ook om te horen dat je je nu een stuk zekerder voelt over je gebit Γ©n wel met ontblote tanden durft te lachen. Dat is het allerbelangrijkste!
  Romy heeft onlangs geplaatst…Happy day! | 12 kleine dingen om vandaag anders te doenMy Profile

  • Marloes

   Lief, dankjewel! Er zijn inderdaad ergere gebitten dan op mijn eerste foto. Sommige mensen verbaasden zich erover dat ik toch een beugel wilde. Tot ik het verschil kon laten zien, haha!

 • Janne

  Fijn dat het allemaal goed gegaan is met de beugel! Ik hoop dat je nog lang kunt genieten van je keurig rechte tanden πŸ™‚
  Ik heb zelf trouwens al meer dan 5 jaar een nachtbeugel (die mijn tandarts een spalk noemt, lekker verwarrend) en vind het niet heel moeilijk om die iedere nacht in te houden. Het voelt inmiddels soort van fout om zonder de beugel te gaan slapen, het is alsof er iets ontbreekt. Hetzelfde als dat het raar is om te gaan slapen met je bril op, of zonder je tanden gepoetst te hebben. πŸ˜€

  • Marloes

   Dankje, dat hoop ik ook! πŸ™‚ Zo, al vijf jaar elke nacht, dat is al aardig lang zeg. Ik heb al bijna tien jaar een bril en ik vergeet hem nog regelmatig, haha. Daarom leken permanente spalkjes mij beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge