Mind,  Persoonlijke ontwikkeling

Jezelf durven zijn

”Je moet gewoon jezelf zijn,” wordt er wel eens gezegd. Maar wat houdt dat precies in, ‘jezelf zijn’? Ben jij altijd en overal jezelf? 

Gewoon jezelf zijn is zo’n zin wat ik vaak om mij heen hoor. En ik gebruik hem zelf ook wel eens. Bijvoorbeeld als een vriendin een date heeft. ”Lekker jezelf zijn,” zeg ik dan. ”Dan vind hij je vast leuk. En zo niet, dat heeft hij pech!” Maar nu ik er zo over nadenk, was ik ook niet volledig mijzelf op de eerste date met Laurens. Kijk, ik heb mij nooit anders voorgedaan dan dat ik ben, maar ik heb ook niet gelijk al mijn gekke kanten en rare trekjes laten zien. Dan was de date vast heel awkward geweest, haha. Ik denk dat (bijna) iedereen zich wel aanpast aan de situatie waarin hij of zij zich bevindt. Maar dat betekent niet dat je jezelf moet wegcijferen.

Vroeger vond ik het lastig om mijzelf te zijn en cijferde ik mijzelf ook wel eens weg. Ik had heel erg het idee dat iedereen mij maar aardig moest vinden. Het is nou eenmaal niet leuk om er achter te komen dat iemand jou niet mag, omdat je bent wie je bent. Niemand houdt van afwijzing. Terwijl je op zo’n moment eigenlijk bij jezelf moet nagaan of je diegene dan wel in je leven wil hebben. Toen dacht ik daar niet aan en kon ik mijzelf ook maar moeilijk accepteren.

Natuurlijk komt dit stukje acceptatie ook wel met de leeftijd. Ik voel mij nu al een stuk meer mezelf dan vroeger. Maar zelfs nu voel ik mij soms nog onzeker over wie ik ben. Deze gedachte probeer ik dan wel snel los te laten. Ik vind ook niet iedereen aardig of leuk en dat is oké. Dus waarom zou iedereen dat dan wel van mij moeten vinden?  Zolang jij je maar goed voelt bij jezelf.

Dus bij deze ben ik mezelf. Ik ben Marloes. Ik kijk altijd eerst de kat uit de boom. Ik voel mij het fijnst als ik thuis ben. Mijn humor is slecht (ook wel zwart) en ik maak ongepaste opmerkingen. Uiteraard vind ik mezelf altijd grappig. Als het druk om mij heen is, krijg ik soms een error in mijn hoofd en ben ik er van het ene op het andere moment klaar mee. Gelukkig weet ik dit dan weer wel subtiel te brengen. Ik houd van structuur en weten waar ik aan toe ben. Alleen bij mensen die ik volledig vertrouw, hoef ik niet per se controle te hebben over alles wat er er gebeurt. Dit zijn maar heel weinig mensen trouwens. Soms maak ik mij meer zorgen om anderen, dan om mijzelf. Maar hier werk ik aan. Ik luister graag naar anderen en praat minder graag over mijzelf. Maar toch schrijf ik er een blog over: mijzelf. Gewoon, omdat het kan en omdat dit is wie ik ben. En durf te zijn.

Wie ben jij?

Liefs, Marloes

3 Reacties

 • Johanne

  Moooi, Marloes! Ik herken heel erg veel in je omschrijving van wie jij bent eigenlijk, haha. Dus: Hoi Marloes, ik ben Johanne. Fijn dat je hebt besloten jezelf te zijn. Want dat is soms best lastig. Vind ik ook. Ik probeer altijd zoveel mogelijk van mezelf te laten zien, zodat mensen later niet denken: he, maar waar is die andere meid heen? Ik ben verschrikkelijk sarcastisch en probeer alles te relativeren met grapjes. Ik ben onzeker, maar tegelijkertijd ook weer niet. Ik houd van stabiliteit, maar zoek ook naar nieuwe uitdagen. Ik vertrouw net als jij weinig mensen bij wie ik écht helemaal mezelf kan zijn en loslaten. Bij wie ik écht de domste grappen kan maken en soms ook de hardste grappen kan maken. En bij wie ik kan uithuilen als dat moet. Want dat ben ik ook: een jankerd 😉

 • Romy

  Wat een mooi artikel en vooral mooi om te horen dat je gaandeweg zekerder bent geworden van jezelf! Hetzelfde geldt voor mij. Ik ben altijd wel onzeker geweest, maar ik durf wel steeds iets beter te zijn wie ik ben. Alhoewel ik ook niet altijd weet wie ik eigenlijk ben, haha. Lastig onderwerp is dit ook 😉

 • Sheila

  Mooi, wijsheid en zelfverzekerdheid komt zeker met de jaren. Met name als e er voor open staat als je door hebt dat het een investering is in jezelf. Jezelf zijn kan daarom door de jaren heen een beetje veranderen. Er is altijd een rode draag gekoppeld aan je karakter. Maar afhankelijk van wat je meemaakt en hoe je er mee om gaat, ontwikkel je jezelf daar in. Jezelf zijn betekent voor mij authentiek blijven en jezelf trouw blijven.
  Sheila heeft onlangs geplaatst…Dat moment dat iemand een mening heeft over jóuw relatieMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge