Body

Drie maanden met Invisalign – update 1

Sinds drie maanden heb ik een beugel, de Invisalign. Ik wilde al heel lang een beugel, eigenlijk al sinds de basisschool. Maar omdat mijn tanden niet scheef genoeg stonden, is het er nooit van gekomen. Sinds augustus heb ik er eindelijk een en wat ben ik er blij mee. Vandaag vertel ik over mijn eerste ervaringen met de Invisalign.

Wat vooraf ging
Op de middelbare school heb ik het dus nooit meer over een beugel gehad. Toch dacht ik er nog wel vaak aan. Rond mijn 18e maakte ik een afspraak bij een orthodontist om te praten. De mogelijkheid voor een beugel was er. Ik kon een slotjesbeugel krijgen voor anderhalf jaar, vervolgens een kaakoperatie ondergaan en na herstel nog een half jaar een beugel. Een slotjesbeugel zag ik niet zitten en van het idee van een kaakoperatie gruwelde ik. Dat wilde ik helemaal niet. Het idee van een beugel heb ik toen weer laten varen. Zo’n 3 jaar geleden zag ik een filmpje van Beautygloss over haar Invisalign. Wow, dat zag er goed uit! En het feit dat deze beugel redelijk onzichtbaar is, vond ik ook fijn. Ik heb het toen bij mijn tandarts aangekaart. Hij gaf aan dat hij niet werkte met deze beugels en dat het aardig aan de prijs zou zijn. Dus heb ik het weer laten zitten.

Het idee van een beugel spookte dus al heel lang door mijn hoofd. Mijn rechtervoortand staat namelijk een stuk naar voren en daar heb ik mij altijd aan geërgerd. Als ik mijzelf terug zie op foto’s waar ik lach met mijn mond open, zie ik alleen maar die tand. Dat weerhoudt mij er ook van om mijn tanden te laten zien tijdens het lachen op foto’s. Nou ja, ik doe het wel, maar inmiddels weet ik precies hoe ik mijn hoofd het beste kan houden en moet lachen zonder dat mijn rechtervoortand heel erg opvalt. Foto’s van recht vooraf en lachen met mijn mond open is echt een no-go. Ik heb ook heel lang getwijfeld of ik deze foto op mijn Instagram wilde zetten. Maar ik vind het zo’n leuke, lieve foto dat ik het toch gedaan heb. Je kan hier goed zien dat mijn rechtervoortand niet mooi recht staan. Het feit dat mijn gebit inmiddels al een stuk rechter is, gaf de doorslag om hem toch te plaatsen.

De Invisalign
Dit jaar was ik er klaar mee. Die beugel zou er komen, want ik wilde niet nog 60 jaar met dit gebit rondlopen. Mijn tandarts heeft me toen doorverwezen naar een tandarts die wel met Invisalign werkte en zodoende ging ik langs voor een consult. Omdat al mijn vier verstandskiezen jaren geleden al getrokken waren en er voldoende ruimte was voor mijn tanden om te schuiven, was ik op het eerste gezicht een goede kandidaat. Of ik echt 100% geschikt was voor Invisalign, kon hij nog niet zeggen. Daar was de tweede afspraak voor nodig. Toen werden er foto’s en afdrukken gemaakt. Dit voelde wel een beetje apart maar het was geheel pijnloos. Invisalign is een Amerikaans merk en de beugels worden daar gemaakt. De foto’s en afdrukken werden opgestuurd naar Amerika en daar bepalen ze of jouw gebit geschikt is. En ja hoor! Nu kon het proces met de beugels echt beginnen. Het verschilt dus echt per persoon of jouw gebit geschikt is voor Invisalign.

In augustus, net na onze vakantie waar bovenstaande Instagram-foto is gemaakt, kreeg ik mijn eerste beugels – oftewel aligners. Ik heb zowel voor mijn boventanden en ondertanden een aligner. Mijn ondertanden staan ook niet helemaal recht, maar daar heb ik me nooit echt aan gestoord. Maar ach, als ik nu toch bezig ben 😉 De eerste aligners waren om te wennen aan het gevoel van een beugel. De aligners moet je eruit halen als je eet of drinkt, behalve bij het drinken van water. Ook moet je na alles wat je eet of drinkt je tanden poetsen. Twee keer per dag poets je ook je aligners. Ik poets behoorlijk wat af sinds ik ben begonnen! Met de eerste aligners sliste ik een klein beetje, maar dat ging na anderhalve week over. Na drie weken had ik weer een afspraak staan en werden er attachments geplaatst op mijn tanden. Dit zijn keramieken, tandkleurige stukjes die op een aantal tanden worden geplaatst om de aligners goed op hun plek te houden en om de juiste druk uit te oefenen op je gebit. Deze stukjes blijven op je tanden zitten, tot je je laatste aligners hebt gehad. Daarna worden ze er weer afgevijld. De attachments voelde ik zeker wel zitten als ik wat af of dronk. Ze voelden heel scherp en oncomfortabel in mijn mond. Maar ook dat gevoel was na twee weekjes weg. Ik moest mijn eerste aligners nog even inhouden en na twee weken mocht ik mijn tweede aligners in doen.

Ik moet dus om de twee weken nieuwe aligners in doen. Elke keer staan deze een stukje rechter. Als ik nieuwe in doe, voelen ze de eerste dag wat strak, maar daarna heb ik er geen last meer van. Inmiddels zit ik al aan mijn zesde paar! Ik krijg er in totaal 18, dat betekent dat ik al op 1/3e ben. Ik ben eigenlijk maar 9 maanden bezig. Om de drie paar aligners ga ik naar de tandarts voor een korte controle en krijg ik weer drie paar mee. Als alles goed gaat, ben ik in mei klaar en heb ik eindelijk die rechte tanden die ik altijd al heb gewild. In de headerfoto zie je trouwens al mijn zesde paar aligners. Omdat ik nog druk ben geweest met mijn scriptie, is het maken van goede voor-foto’s erbij ingeschoten. Gelukkig heb ik wel meer dan genoeg ‘normale’ foto’s om straks naast het eindresultaat te houden, om alsnog een goede vergelijking te zien.

Mijn ervaring tot nu toe
Ik ben heel blij dat ik eindelijk ben gegaan voor de Invisalign. Je went redelijk snel aan het eruit halen met eten en drinken en het tandenpoetsen. Ik had van tevoren gelezen over het ‘Invisalign-dieet’: je snackt veel minder, omdat je geen zin hebt steeds je aligner eruit te halen en te poetsen erna. Daar kan ik me wel in vinden 😂 Ik zorg voor betere maaltijden, zodat ik minder neig naar tussendoortjes. En mijn tanden zijn een stukje witter geworden van het vele poetsen (lees: zo’n 4 tot 6 keer op een dag). Het is de bedoeling dat je je aligners 22 uur per dag draagt. Meestal houd ik mij hier aan, maar als ik bijvoorbeeld uit eten ga, lukt dit niet. Als ik in de buurt uit eten gaan, doe ik mijn aligner van tevoren uit en doe hem pas weer in als ik thuis ben. Als ik wat langer onderweg ben om ergens te gaan eten, doe ik mijn aligner uit als ik er ben en naderhand spoel ik even met water en neem ik een mintje. Dan doe ik mijn aligner weer en ik poets ik zodra ik thuis ben. Dit is geen probleem voor een keertje. De reden dat je niet mag eten en drinken met de aligners in, is om verkleuring en vervorming (door warme dranken) tegen te gaan. En met zulke doorzichtige dingetjes, zie je verkleuringen redelijk snel. Ook is het eten met de aligners in gewoon geen doen 😝

Het leukste vind ik dat ik na twee aligners al verschil zag. Dat is natuurlijk erg motiverend. Ik zie mijn gebit met de week een stukje rechter worden! Ik ben nu al heel tevreden met het resultaat, dus ik kan niet wachten tot ik klaar ben en het eindresultaat kan zien. Intussen heeft Laurens de eer om wekelijks mijn gebit te bewonderen, haha.
Het enige nadeel wat ik heb ondervonden is dat mijn nagellak beschadigd bij het uitdoen van mijn onderste aligner 😝 Eigenlijk alleen van mijn rechterduim, omdat die langs een attachment komt bij het uitdoen. De rest van mijn nagellak blijft altijd goed zitten. Ach, als dat het enige is! Dat half jaar met een constant gechipte lak op mijn duim kom ik ook nog wel door 😉 En Invisalign is redelijk aan de prijs, maar dat heb ik er graag voor over. Ik heb er straks immers levenslang profijt van.

Binnenkort begin ik met werken en heb ik niet meer de luxe van steeds thuis kunnen poetsen. Hoe dat gaat, zal ik vertellen in de volgende update over drie maanden!

Heb jij ooit een beugel gehad?

Liefs, Marloes

24 Reacties

 • Marianne - Groene stapjes

  Wat interessant! Ik had hier nog nooit van gehoord. Zelf heb ik 2 jaar een slotjesbeugel gehad en een buitenboordbeugel voor de nachten. Dat was van mijn 12e tot mijn 14e. Heerlijk in de puberteit, ik was er erg onzeker door. Maar gelukkig liepen er meer jongeren met een beugel, en nu ben ik wel héél blij met mijn rechte tanden 🙂

  • Marloes

   Dat is inderdaad een leeftijd dat er veel met een beugel liepen. Gelukkig was je onzekerheid ook maar tijdelijk! Goed om te lezen dat je nog steeds blij bent met het resultaat 🙂

 • Loes

  Ik vind dit een heel interessant onderwerp om over te lezen! Ik heb zelf een beugel gehad toen ik jong was en ben nog steeds tevreden over het resultaat, dus ik zou me niet snel wagen aan een invisalign, maar vind ik wel interessant om te lezen hoe alles in zijn werk gaat.

 • Laura

  Ik heb 2 jaar lang een beugel gehad vanaf m’ n 13e tot mijn 15e, wel een fijne leeftijd want dan is het op een gegeven moment gewoon klaar. Heb nog wel een nachtbeugel, maar die vergeet ik telkens te dragen haha 🙂

 • Romy

  Heel interessant om over jouw ervaringen met de invisalign te lezen! Het klinkt als een handige optie als je liever geen slotjes wilt, maar wel wilt dat je gebit iets rechter staat. Zo te horen kost het wel de nodige tijd en moeite, zeker met het vele poetsen op een dag, maar hopelijk is het resultaat al die moeite straks meer dan waard geweest 🙂 Ik ben erg benieuwd naar de voor- en nafoto’s over een tijdje!
  Zelf heb ik de mazzel dat ik nooit een beugel nodig heb gehad en ook nu niet echt nodig heb. Mijn tanden staan gelukkig van zichzelf best wel recht en daar ben ik nog altijd heel blij mee 🙂

  • Marloes

   Fijn dat je tevreden bent met je gebit! De tijd en moeite steek ik er inderdaad graag in en 9 maanden vind ik een relatief kort traject voor rechte tanden 🙂 Ik ben ook benieuwd naar mijn eindresultaat, haha

 • Mevrouw Marloes

  Wat interessant zeg! Ik ben gelukkig alweer jaren van mijn beugel af, maar heb wel een lange beugelgeschiedenis. Buitenboordblokbeugels, slotjes, dagbeugel, nachtbeugel… pffff!!! Toen de ortho zei dat ik klaar was met mijn beugel (na ongeveer 4/5 jaar) gooide ik mijn beugel dus ook wel. Af en toe heb ik er wel spijt van dat ik dit heb gedaan, want ik heb het gevoel dat mijn kaken wel weer verschuiven (had de beugel, zodat mijn kaken op elkaar zouden staan), maar zolang ik nergens last van heb, vind ik het prima.

 • Kim

  Ik heb nooit een beugel gekregen van mijn moeder, ze vond die ene scheve tand niet de moeite. En hoewel iedereen altijd vindt dat ik rechte tanden heb, zie ik alleen die ene scheve. Ooit schaf ik mij een beugel aan. Wel fijn dat deze doorschijnend is.

  • Marloes

   Dat is heel herkenbaar, helaas. Het transparante van deze beugel vind ik zelf een groot pluspunt. Ik hoop dat jij ook ooit een beugel kan nemen om het gebit te krijgen waar je je goed bij voelt 😊

 • Sam - singlereadytomingleblog

  Ik heb twee jaar blokjes gehad. Verschrikkelijk heb ik dat nooit gevonden, maar de laatste maanden waren er wel echt te veel aan. Ik heb zo hard uitgekeken naar de dag dat ze er weer af mochten haha! Wel leuk dat je al meteen zo’n verschil ziet, dat motiveert wel echt! Mijn voor- en nafoto’s zijn ook echt ontzettend anders 🙂

 • Rosita Elise

  Wat super fijn dat je al zoveel verschil merkt. Ik snap je helemaal als het je inderdaad een stuk gelukkiger maakt waarom niet! En eigenlijk ook maar stom dat je vroeger geen beugel mocht omdat ze vonden dat je tanden rechtgenoeg waren. Als jij er niet blij mee was; dan hadden ze je toch kunnen helpen! Ik heb zelf slotjes gehad omdat ik een mega overbeet had. Mijn tanden stonden allemaal kaars recht; maar ik was echt bugs bunny. En nee niet op een sexy manier. Ik wilde absoluut niet met een blok in mijn mond maar daardoor heeft het wel 3 keer zo lang geduurd voor ik klaar was. Mijn hele gebit is naar links geschoven, en toen daarna weer naar rechts. `Hele tijd gezeur met stiekjes (die ik overigens nooit indeed maar wel altijd complimenten kreeg van de ortho hahaha). Heel levensverhaal sorry! Maar de herinneringen kwamen weer even helemaal boven!

  Ben super blij voro je dat het je zo goed bevalt! Ik had hier eerlijk gezegd nog nooit van gehoord!!

  Liefs!

  • Marloes

   Wat een lieve reactie 🙂 Stom inderdaad he, maar het is nooit te laat voor een beugel (vind ik). Jij hebt zelf ook het een en ander aan gebit-issues doorstaan zo te lezen! Het klinkt niet prettig, maar gelukkig heb je het allemaal achter de rug 🙂

 • Chelesta

  Ik heb de Invisalign ook overwogen, maar ben uiteindelijk toch voor de slotjes gegaan! Je ziet het gelukkig ook steeds vaker op latere leeftijd (ik ben nu 22), maar aan het begin vond ik het wel lastig. Wel heb ik het idee dat het met een slotjesbeugel een stuk sneller gaat! Ik ben benieuwd naar je volgende update 🙂

  • Marloes

   Wat goed dat jij ook de stap hebt genomen voor een beugel! Een slotjesbeugel wilde ik liever niet vanwege de zichtbaarheid. Toch fijn om een keuze te hebben, haha.
   Hoe lang moet jij de jouwe? Het verschilt natuurlijk altijd per gebit hoelang je hem moet. De focus ligt bij mij ook op die rechtervoortand, want de rest staat niet zo scheef. Dat scheelt ook qua tijdsperiode 🙂

   • Chelesta

    De beugel op mijn ondertanden heb ik al bijna 2 jaar. Daar had ik totaal geen problemen mee, want dat zie je toch niet. Sommigen hadden het na 1 jaar pas door, haha. De ingreep daar is ook wat groter, omdat een tand meer dan 90 graden gedraaid moet worden. Kon helaas ook niet jaren eerder, omdat hij pas heel erg laat doorkwam 🙁 Een slotjesbeugel zou in dit geval nog de snelste oplossing zijn en met Invisalign was dit bijna onmogelijk.

    Sinds afgelopen juli heb ik hem ook op mijn bovengebit. Ik wilde eigenlijk ook Invisalign vanwege de zichtbaarheid, maar mijn ortho raadde het heel erg af. Ik hoef hem boven gelukkig niet zo heel lang (iets langer dan 6 maanden), dus dat is wel te overzien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge