Body

Zes maanden met Invasalign – update 2

Eind oktober schreef ik voor het eerst over mijn ervaringen met Invisalign. Inmiddels zijn we weer drie maanden verder, ben ik al over de helft met het proces en is het tijd voor een nieuwe update!

De veranderingen
Ik kan wel vooropstellen dat mijn gebit al ontzettend is veranderd. Ik vind het nog steeds zo bizar! Mijn voortanden staan nu eigenlijk al helemaal recht en mijn ondertanden bijna. Maar niet alleen zijn de voorste tanden veranderd, ook mijn hoektanden en mijn kiezen zijn wat anders gaan staan. Logisch natuurlijk, want er moest ruimte komen om mijn voortanden recht te kunnen zetten.

Momenteel draag ik mijn 12e aligners en aankomende donderdag moet ik nummer 13 in gaan doen. Tevens ga ik die dag weer naar de tandarts om de volgende aligners op te halen. Ook krijg ik die dag wat andere attachments. Het grootste deel van tanden rechtzetten heb ik nu al gehad, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat ze dan ook zo blijven staan. Tot nu toe zijn alle tandartsbezoekjes positief geweest en voor de komende keren verwacht ik ook niks vreemds. Het indoen van een nieuw paar aligners voelt altijd wel even wat strakker, wat normaal is. Dit gevoel trekt binnen een paar minuten weer weg. Zolang ik zonder problemen steeds het nieuwe paar kan indoen, gaat het zoals het hoort.

Bij deze een voor en (tot nu toe) na foto! Ik ben er tijdens het zoeken van de voor-foto achter gekomen dat ik maar weinig foto’s heb waar je mijn gebit zo goed op ziet. Vaak kantel(de) ik mijn hoofd wat, zodat de uitstekende voortand minder opviel. Of ik lachte niet helemaal voluit. Deze voor-foto vind ik dus echt vreselijk, vandaar dat ik ‘m heb geknipt. Het maken van deze na-foto vond ik ook best een soort ongemakkelijk, omdat ik helemaal niet gewend ben om een selfie te maken van recht vooraf met mijn tanden zo zichtbaar. Maar ik ben al echt superblij met het resultaat 😊

Werk en Invisalign
Tijdens de eerste drie maanden werkte ik nog thuis aan mijn scriptie, maar sinds november volg ik een traineeship. Sinds januari ben ik fulltime aan het werk, dus dat is wel even anders. Elke keer poetsen nadat ik wat gegeten heb, doe ik niet meer. Nadat ik thuis heb ontbeten, poets ik gewoon goed mijn tanden en mijn aligners. Op kantoor doe ik mijn aligners alleen uit tijdens de lunch. Daarna spoel ik goed mijn mond en spoel ik ook mijn aligners goed om. Mintjes en water zijn echt mijn beste vrienden momenteel. Pas thuis met het avondeten doe ik mijn aligners weer uit. Mijn tanden poetsen op kantoor zag ik van het begin af aan al niet zitten, dus dat doe ik dan ook niet, haha.

Ik zorg tijdens mijn ontbijt en de lunch dat ik goed eet, want steeds dat in- en uitdoen ben ik wel een beetje klaar mee. Tijdens stages en bijbaantjes at ik normaal gesproken gewoon tussendoor, maar dat doe ik nu tijdelijk niet. En ik drink alleen maar water. Ik mis mijn kopjes thee wel, maar ook dat is het gedoe van in- en uitdoen en spoelen even niet waard. Thee drinken met mijn aligners in doe ik sowieso niet. Als je je thee een beetje laat afkoelen kan je het in principe best drinken (warme dranken drinken wordt afgeraden vanwege vervorming), maar je aligner verkleurt best snel. Zelfs met groene of witte thee. Er komt dan gewoon een licht gelige gloed overheen en dat vind ik echt niet fris! In het begin deed ik dit namelijk wel eens, maar je ziet echt heel snel dat je aligner is verkleurd. Dus dan maar even wat minder thee.

Oh, en hoe vaak ik inmiddels al eten heb afgewezen! Niet alleen op werk hoor, als er koekjes of gebak is, maar ook als je even snel bij iemand langsgaat of tussendoor dingetjes proeven. Dit doet eerlijk gezegd wel een beetje pijn in mijn hart allemaal πŸ˜‚ Bij de trainingsdagen in de opleidingsmaand van mijn traineeship waren er elke keer zo veel lekkere hapjes en snacks. En iedereen die mij ook maar een beetje kent, weet dat ik normaal gesproken nooit wat laat staan. Ik voel me echt een beetje op rantsoen, haha.

Nog maar vijf paar aligners en ik ben klaar! Ik kijk er ontzettend naar uit. Niet alleen naar mijn rechte tanden, maar vooral naar het feit dat ik weer kan eten wanneer ik wil zonder gedoe #foodislife 😜

Liefs, Marloes

16 Reacties

 • Sylvia -alovelyadventure

  Wauw het ziet er echt supermooi uit. Vroeger had ik ook een beugel. Maar het mooie resultaat was helaas na een kleine 2 jaar weg (verstandskiezen kwamen door) dit zou ik ook wel willen doen. Zit er echt zo’n prijskaartje aan of valt het wel mee?

  • Marloes

   Dankjewel! He, wat vervelend dat je verstandskiezen de boel weer in de war hebben geschopt. Het was toch fijn geweest als het resultaat blijvend was.
   Al mijn verstandskiezen waren al getrokken toen ik 16-17 was, dat is ook iets wat de tandarts vroeg bij het intakegesprek (zodat er genoeg ruimte is voor de tanden om te schuiven). Dit hele proces kost mij 3400 euro. Mijn verzekering vergoed niks. Er zijn wel verzekeringen die (deels) vergoeden, maar ik had geen zin om te wachten tot ik kon overstappen. Ik heb in april 2017 mijn eerste intake gehad en ik wilde eigenlijk zo snel mogelijk beginnen. De kosten hangen heel erg af van je gebit. Ik heb in totaal ‘maar’ 18 beugels, maar ik heb ook YouTube filmpjes gezien van mensen die er een stuk meer hadden. Dan worden de kosten ook wel hoger. Je zou eventueel aan je tandarts kunnen vragen wat de mogelijkheden voor jou zijn. En een goede verzekering erbij zoeken.

 • Romy

  Wat ziet het resultaat er ontzettend mooi uit! Echt een groot verschil! Dat belooft veel goeds voor het eindresultaat πŸ™‚
  Het lijkt me overigens wel lastig om geen thee meer te mogen drinken en ook niet heet water of iets dergelijks. Dat zou ik wel echt heel erg missen!

  • Marloes

   Dankjewel!
   Ja hoor. Tenminste, ik heb het nooit gevraagd maar je kan best wat eten met de beugels. Ze raden het in feite af vanwege verkleuringen en vervormingen van het plastic (vandaar ook geen warme dranken, tenzij je dit laat afkoelen). Op het eind van mijn traject at ik ook gewoon droge rijstwafels, want ik had trek en geen zin om de beugel steeds eruit te halen, haha.
   Smintjes kunnen echt geen kwaad πŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge