Persoonlijke ontwikkeling

Hoe dromen kunnen ontwikkelen

Dromen en doelen in het leven hebben we allemaal wel. De ene juist erg carrièregericht, de ander strevend naar een gezinsleven. Of juist de balans vinden en allebei bereiken! Tien jaar geleden had ik hele andere dromen dan ik nu heb. Wat zeg ik, een paar jaar geleden had ik zelfs nog andere dromen.

Toen ik op de middelbare school zat, dacht ik dat ik nu (op mijn 24e) al lang getrouwd zou zijn met mijn jeugdliefde. Ik zou een baan hebben waarbij ik veel met dieren werkte en we zouden wonen op een schattig boerderijtje met een beestenboel erbij. Maar dat is toch wat anders gelopen. Op mijn vijftiende heb ik een jaartje Dierverzorging gedaan op het mbo, maar dat was toch wel even anders dan huppelen op een buitenterrein met wat vrolijke geitjes en wat kippen. Ook de konijnen en cavia’s wilden niet de hele dag knuffelen. Op de praktijkdagen waren we de hele dag bezig met schoonmaken. En verslagen schrijven over het verschil in geslacht tussen een mannetjes- en een vrouwtjesknaagdier vond ik niet erg enerverend. Tevens liet die jeugdliefde ook maar op zich wachten!

Na een jaar stopte ik en ging ik een andere opleiding volgen. Reizen sprak mij altijd wel aan. De wereld is zo mooi en er is zo veel te zien. Hier wilde ik wel wat mee doen! Ook wilde ik graag meer bezig zijn met talen. Dus volgde ik een internationale toerisme-opleiding. De opleiding duurde drie jaar en elk jaar bestond uit een half jaar les en een half jaar stage. Je mocht zelf kiezen of dit in Nederland of het buitenland was. Dat liet ik mij geen twee keer zeggen! Ik ging naar het buitenland. Samen met een klasgenoot vertrokken we naar een vakantiepark in een uithoek in Frankrijk. Ik heb mij daar kapot verveeld en mij intens eenzaam gevoeld. Elke dag huilde ik en ik ben na een aantal weken naar huis gegaan om mijn stage in Nederland af te maken. Het jaar erop wilde ik de gok wel weer wagen en was ik aangenomen voor een stageplek in het Spaanse Salou. Een week voordat ik tickets wilde boeken, durfde ik niet meer. Bang dat het net zo zou worden als het jaar ervoor. En dus zei ik het af en volgde ik wederom een stage in Nederland. Je kan misschien wel raden waar ik mijn derde stage volgde… Juist, in Nederland! Ohja, en die liefde? Die was er inmiddels, maar het duurde maar anderhalf jaar 😅 Zo zou ik natuurlijk nooit trouwen op mijn 21e.

Daarna ging ik een hbo opleiding volgen. En daarna trouwen, een huis kopen en kinderen. Ik had het gevoel dat het zo ‘hoorde’ vanuit de maatschappij. Ik heb ook lange tijd gedacht dat dit nu mijn droom was, gezien ik er altijd (en nog steeds) heel enthousiast over kan praten en fantaseren. Maar eigenlijk wilde ik stiekem gewoon reizen. Ik heb dit gevoel erg lang weggestopt. Ik zou het toch niet kunnen in mijn eentje. Ik zou daar veel te bang voor zijn. En weet je, ik denk dat alleen reizen ook niet voor mij is weggelegd. Maar samen wel! En daar heeft de huidige liefde heel erg bij geholpen. Laurens is een stuk avontuurlijker dan ik. En dat vind ik juist zo leuk aan hem. Hij haalt uit mij wat er altijd al in zat: reislustigheid. Samen de wereld ontdekken!

We hebben de komende maanden al hele leuke plannen om ons voor te bereiden op een verre en lange reis. Hier zal ik binnenkort meer over delen! Ik volg immers geen motorlessen om volgend jaar aan kinderen te beginnen 😉 En dat boerderijtje komt ooit wel als we weer terug zijn!

Waarom zou het leven per se op een volgorde ‘moeten’? Sowieso moet je natuurlijk helemaal niks. Ik kan juist heel erg genieten van ieders eigen dromen. Een tijdje terug kreeg ik bij een training een heel mooi compliment. Daar zei iemand dat ik erg open-minded was en dat geen verhaal mij te gek zou zijn. Dit vond ik zo lief! Ik vind het fijn dat het daadwerkelijk blijkt dat ik geniet van andermans verhalen, ook al kan ik mij er (voorlopig) nog niet in vinden. You do you!

Hoe hebben jouw dromen zich de afgelopen jaren ontwikkeld?

Liefs, Marloes

7 Reacties

 • Shirley

  Ik dacht vroeger op de middelbare school dat ik carrière wilde maken. Eenmaal een fulltime baan kwam ik er snel achter dat ik gewoon een leuke baan wil en een goede balans tussen werk en privé. Carrière maken heb ik snel laten varen. Mooi dat je vriend je reislust naar boven haalt. Ik ben heel benieuwd naar wat jullie aan het plannen zijn.
  Shirley heeft onlangs geplaatst…Lente in QuebecMy Profile

 • Johanne

  Oh, mijn dromen van vroeger zijn niet meer de dromen die ik nu heb! Ik dacht inderdaad ook dat ik op mijn 27ste wel getrouwd zou zijn, zwanger van een kindje en in een koophuis wonend. Kwam ik door toch even goed bedrogen uit! En ach, ik probeer inderdaad ook niet meer het gevoel te hebben van ‘moeten’, dat kan zo killing zijn voor je levenslust! Vind you do you trouwens één van de meest hilarische maar ook één van de meest ware uitspraken van dit moment, haha.
  Johanne heeft onlangs geplaatst…7 superhandige apps die het volwassen leven nét iets makkelijker makenMy Profile

  • Marloes

   Toch grappig dat veel (voornamelijk) vrouwen eerst droomden van trouwen en kinderen, maar dat dat dan anders loopt! Of in elk geval op latere leeftijd pas.
   Haha, ja he! Ik vond het een passende conclusie :p

 • Romy

  Wat een mooi artikel! Dit is ook een onderwerp waar ik de laatste tijd veel mee bezig ben. Mijn leven is totaal anders dan ik altijd voor ogen had. Ik dacht nu huisje boompje beestje te hebben en had nooit verwacht op mijn (bijna) 25e geen relatie en geen huis te hebben en nog steeds zoekend te zijn naar wat ik precies wil. Toch ben ik eigenlijk wel blij en trots op hoe ik nu in het leven sta. Ik ben blij dat ik nu wel mijn pad durf te volgen en de tijd heb genomen om erachter te komen wat mijn dromen zijn. Dan maar niet het perfecte plaatje en niet de vaste paden, als je zelf maar gelukkig bent.
  Heel mooi om te horen hoe jij ook hebt geleerd om jouw eigen pad te vinden! En zo’n gave reis, waarom niet inderdaad! Nu is hét moment om zoiets tofs te doen 🙂
  Romy heeft onlangs geplaatst…Millenialkwesties | Over de vastigheid die “even” zoek isMy Profile

  • Marloes

   Je mag ook trots zijn op jezelf Romy! Erbij stilstaan wat je wel bereikt hebt is zo veel fijner dan nadenken over wat had kunnen zijn. Je eigen geluk staat altijd voorop en inderdaad, dan maar van het ‘standaard’ pad af en je eigen weg op 🙂

 • Lianne

  Leuk om hierbij stil te staan! Ik weet nog dat ik op de middelbare school in mijn laatste jaar als opdracht mijn toekomstdroom op moest schrijven. Ik zou zeker trouwen met mijn jeugdliefde, op mijn 23e mijn eerste kindje krijgen en gaan werken op een kinderopvang. Ik moest zelfs een keer lachen toen ik het teruglas. Niks van dat alles is uitgekomen! Je kunt je leven niet uitstippelen en alles loopt altijd anders dan je het vroeger had gewild. En misschien maar goed ook! Ik ben juist hartstikke blij dat ik nu niet op een kinderopvang werk maar werk aan mijn droom om te gaan schrijven, en dat ik net als jij verre reizen kan maken met mijn vriend. Kinderen? Misschien wil ik ze wel niet eens 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge