Huisdieren

Het adopteren van konijnen

Marloes heeft al eens geschreven over haar liefde voor haar twee poezen en hoe ze die heeft geadopteerd. Ik ben zelf ook een trotse dierenmama. Wie mij volgt op Instagram is het vast niet ontgaan dat ik een klein beetje een crazy bunny lady ben. Mijn konijnen zijn mijn favoriete onderwerp en konijnen zijn veel leuker dan dat de meeste mensen denken. Daarom praat ik jullie vandaag graag bij over mijn konijnen en over het koppelen.  

Kerstcadeautjes
Ik ben altijd opgegroeid met konijnen en ik heb vroeger 3 konijnen gehad. Helaas mocht ik geen nieuw konijntje toen de laatste overleed. Dit bleek later een goeie keuze te zijn, want binnen anderhalf jaar ging ik op kamers. In mijn kamer van 12 m2 pastte helaas geen konijnenhok. Met pijn in mijn hart wachtte ik dan ook tot ik zou gaan samenwonen. In november 2015 kregen Sander en ik de sleutel van het appartement. Ik kon natuurlijk meteen al niet meer wachten op een konijntje, dus ik heb stad en land afgezocht naar een jong gezond konijntje. Heel naïef heb ik een konijntje bij een dierenwinkel gekocht. Ik heb er wel op gelet dat hij oud genoeg was en ik heb de nagels en tanden gecontroleerd. Alles zag er gezond uit en ik heb mijn konijntje Dibbes gekocht.

Eenzaam konijntje
Dibbes was een vrij makkelijk konijn om in huis te hebben. Binnen een paar weken was Dibbes helemaal zindelijk en mocht hij lekker door het huis lopen. Tijdens de zindelijkheidstraining wilden wij niet dat hij door het hele huis zou lopen, dus hebben wij hem geleerd op de kleden te blijven. Het resultaat was hiervan dat hij tot op de dag van vandaag niet meer van het kleed af gaat.
Dibbes liet wel duidelijk merken dat hij toch wel wat eenzaam was en zich verveelde. Daarom leerde ik hem verschillende kunstjes aan. Dit vond hij heel erg leuk om te doen. Highfives geven, linkerpoot, rechterpoot, staan… ik kon hem heel erg veel leren. Dibbes en ik werden dikke maatjes en hij volgde mij continu. Al liep ik even naar de keuken, dan stond hij op de bankleuning te wachten tot ik terug zou komen. Liep ik richting het kantoor, dan stond hij op het hoekje van het kleed te wachten tot ik weer in de huiskamer liep. Ik bleef alleen lang ontkennen dat hij het wel gezellig vond met alleen mij. Maar als ik dan thuis kwam en hij zat met zijn koppie tegen het gaas aan, dan vond ik het toch wel heel erg zielig. Hij leek zo eenzaam.

Uitbreiding
Het hok dat wij hadden was groot genoeg voor 1 konijn, maar erg mooi was het niet. Sander en ik zijn toen gestart met een nieuw project: een mooi hok voor in de huiskamer. Na een aantal weken klussen hadden wij een prachtig hok in de huiskamer staan. Niet meer zo’n plastic bak, maar een hele konijnenvila. In deze vila was meer dan genoeg ruimte voor een vriendin, dus ik ging op zoek.

Adopt don’t shop
Eigenlijk schaam ik mij tegenwoordig een beetje voor het feit dat Dibbes uit een dierenwinkel komt. Die beestjes hebben helemaal geen goed begin van hun korte leven. Van Dibbes heb ik geen spijt want hij heeft hier een prachtig leven, maar ik zie liever de dierenwinkels stoppen met het verkopen van huisdieren. Een hond koop je ook niet spontaan. Daarom wilde ik het bij de tweede helemaal anders aanpakken.
Konijnen kan je niet zomaar bij elkaar zetten, die moet je koppelen. Je hebt het meeste succes met een mannetje en een vrouwtje van dezelfde leeftijd. Ik heb meerdere asiels gevraagd, maar ik was ook op zoek naar een bepaald karakter. Zo moest ze wel van knuffelen houden, niet te dominant zijn en lekker druk. Via Facebook kwam ik op een gegeven moment bij een fokker terecht die Teddy Widder Dwergjes fokte. Dit zijn langharige konijntjes met een druk karakter. Veel mensen vergelijken ze met puppies, want ze zijn gek op mensen en willen alle aandacht. De fokker fokte de konijnen als hobby, waardoor er dus niet teveel nestjes kwamen. Ik vroeg of zij een iets ouder konijntje had die ze misschien weg wilde doen met een lief karakter. Op deze manier kwam ik bij Nomi.

Liefde op het eerste gezicht
Liefde op het eerste gezicht was het echt niet. Oh wat hebben ze toch een ruzie gehad. Vechten deden ze niet, maar Nomi moest eerst niets van Dibbes hebben, terwijl hij alleen nog maar aandacht had voor haar. Heel rustig heb ik elke dag toezicht gehouden op de konijnen als ze bij elkaar zaten. Na een maand of twee waren ze toch wel erg gek op elkaar. Nomi bleef af en toe heel dominant en onrustig. Dit werd beter toen we haar gesteriliseerd hadden.

En nu…
Op het moment van schrijven heb ik twee knuffelende konijnen bij mijn voeten liggen. Ze zijn volledig onafscheidelijk geworden. Waar de een gaat, gaan de ander. Nomi kan nu ook wat kunstjes, dus tegenwoordig heb ik twee highfive gevende konijntjes in huis. Maak ik best wat indruk mee op de visite.

Zelfs samen op de wc

Ook konijnen nemen?
Heb ik jou nu ook enthousiast gemaakt? Heel fijn natuurlijk! Maar onthoudt dat konijnen uit de dierenwinkel echt geen goede start hebben gehad. Dit levert ook gezondheidsrisico’s op. Zo moet Dibbes twee keer per jaar naar de dierenarts op zijn kiezen te laten slijpen omdat die niet goed staan.
Doe goed onderzoek naar een betrouwbare fokker of kijk bij een asiel! Helaas had ik geen zelfverzekerde vrouwtjes gevonden die tegen Dibbes op konden, anders had ik er zeker eentje uit het asiel gehaald.
Neem altijd twee konijnen! Ik dacht het ook wel te redden met 1 konijn, maar konijnen zijn echte groepsdieren. Het liefste likken ze elkaar de hele dag en knuffelen ze heel veel met elkaar. Dit kunnen wij als mens gewoon niet bieden.
Konijnen zijn geen knuffeldieren! Ze houden van geaaid worden, maar alleen wanneer zij er zin in hebben. Neem dus nooit een konijn omdat het makkelijk zou zijn voor je kinderen. Knuffelen kan beter met een hond of kat, een konijn heeft een heel ander karakter. Konijnen zijn ook veel slimmer dan dat mensen denken. Het is dus belangrijk dat je er veel tijd in steekt en regelmatig nieuw speelgoed aanschaft.

Heeft dit je allemaal niet afgeschrikt? Dan heb je aan een konijn een echt maatje in huis.

Heb jij zelf huisdieren?

Liefs, Larissa

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge