Eten

Gestopt met vlees eten

Tsja… De titel zegt wel genoeg; ik eet geen vlees meer. Nog niet zo heel lang geleden was ik een tijdje gestopt met vlees eten en toen vond ik het nog te lastig om helemaal te stoppen. Waarom nu wel? Dat vertel ik in deze blog!

De vorige keer was ik gestopt met het eten van vlees omdat het beter was voor mijn buik. Ik vond het heel lastig om toen helemaal vegetarisch te eten. Het effect was wel dat ik ontzettend ging afbouwen. Uiteindelijk had ik bijna wekelijks vijf dagen vegetarisch. Ik vond vlees gewoon te lekker om te missen.

De eerste vraag is vaak van mensen: ‘Maar lust je dan gewoon geen vlees?’. En het antwoord is eigenlijk dat ik vlees heel lekker vind. Ik kon dagen uitkijken naar een lekker stoofpotje of goede zelfgemaakte gehaktballen. Ik ben nu ruim anderhalve maand gestopt en ik kan dingen ook nog wel echt missen. Toch heb ik geen spijt van mijn keuze en sta ik er helemaal achter.

Vlakbij mijn kantoor zit een slachthuis. Elke dag zag ik vrachtwagens vol kippen langs rijden. En wat zielig vind ik dat. Iedereen weet dat het slecht is om je hond in een hete auto te laten zitten, maar die kippen zaten wel in een bloedhete vrachtwagen te wachten op hun dood. Dat was voor mij gewoon de druppel: ik wilde stoppen.
Ook is het al heel lang bekend dat de vleesproductie super belastend is voor het milieu. Alle kleine beetjes helpen, en vegetarisch eten helpt gewoon gelijk veel.

Dit heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat ik helemaal gestopt ben met vlees. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog wel een beetje een “nep” vegetariër ben, want ik eet nog wel soms vis. Dit at ik altijd al weinig, maar dit eet ik nog om het een beetje makkelijk voor mijzelf te houden. Dus vooral in restaurants of bij een bbq kijk ik eerst naar de vegetarische opties en als daar echt weinig tussen zit kijk ik naar vis. Dit wil ik uiteindelijk ook helemaal schrappen. Maar iets is beter dan niets en kleine stapjes maken het iets makkelijker.

En ik wil absoluut niet zeggen dat iedereen nu vegetariër moet worden. Het voelde voor mij gewoon goed om deze keuze te maken. Ik wilde ook laten zien dat het echt niet makkelijk is. Ik heb het vaker geprobeerd, maar nooit lukte het mij om volledig vegetariër te worden. Nu was het gewoon een goed moment en elke dag wordt het gemakkelijker. Ik kook steeds meer nieuwe lekkere dingen en ik maak sneller weer gezondere keuzes. Het maakt mij gewoon gelukkiger. Al eet iedereen één dag in de week vegetarisch heeft dat positief effect op het milieu.

Marloes en ik eten dus beiden geen vlees meer en we zijn ook beiden gek op koken. Vinden jullie het leuk als wij vegetarische recepten zouden delen? En dan vooral lekker makkelijk en zonder moeilijke/dure ingrediënten. Laat het weten in de comments.

Liefs, Larissa

7 Reacties

 • Neverdullmoments

  Om meteen als eerste je vraag te beantwoorden: jaaaa leuk!

  Net als jij ben ik gestopt met vlees eten, nu sinds mei van dit jaar. Vis eet ik nog wel (ik ben gek op sushi) maar dit probeer ik wel te beperken. Mijn hoofdreden om te stoppen was omdat ik niet zo goed tegen vlees kon, mijn darmen sloegen hier echt van op hol. (Oké lichtelijk overdreven, maar dit ‘overdrijven’ helpt mij wel om het vol te houden ;)). Een groot (enorm!) bijkomstig voordeel is natuurlijk dat het goed is voor het milieu, maar zeker ook voor de dieren. In restaurants en in de keuken vind ik het eigenlijk niet moeilijk, ik vind het vooral juist wel lekker dat ik niet uit zoveel dingen hoef te kiezen hahaha. Plus dat ik me een stuk gezonder voel!

  Kom maar op met die recepten, leuk 😀
  Neverdullmoments heeft onlangs geplaatst…Thailand deel 7 – Koh SamuiMy Profile

  • Larissa

   Wat leuk, zijn een beetje rond dezelfde tijd gestopt met vlees eten. En zeker blijven overdrijven als dat helpt. Fijn dat jij je nu ook gezonder voelt, dan weet je waarvoor je het doet. 🙂

 • Romy

  Wat knap dat je deze stap hebt gezet en vooral fijn dat je jezelf er zo fijn bij voelt! <3 Ik ben zelf nu ongeveer 11 jaar vegetariër en kan me niet eens meer voorstellen hoe vlees smaakt. Bij mij scheelde het alleen wel dat ik nooit echt fan ben geweest van vlees en vis, waardoor ik niet echt iets miste. Ik kan me voorstellen dat dat wel lastiger is als je vlees en/of vis wél lekker vindt. Het is in ieder geval wel heel fijn dat er tegenwoordig veel meer vega opties zijn in supermarkten en restaurants. Ik ben heel benieuwd naar je recepten 🙂 Altijd leuk om nieuwe vega recepten te ontdekken!
  Romy heeft onlangs geplaatst…Mag ik je voorstellen aan…Lily?My Profile

  • Larissa

   Wow al 11 jaar vegetariër! Wat knap. En het is inderdaad fijn dat er steeds meer vega opties zijn. Vroeger snapte ik niet hoe je vegetariër kon zijn, ik dacht dat je gewoon het vlees weg liet. Het leek me maar saai haha. Maar er is nu zoveel keuze! Als vegetariër eet je gemakkelijk super lekker.

 • Lianne

  Wat goed dat je helemaal gestopt bent met vlees eten! Ik ben daar ook al een tijdje geleden mee gestopt. Het scheelt al dat ik geen rundvlees en varkensvlees lust dus dat eet ik sowieso al niet, en dat maakte het makkelijker om helemaal te stoppen. Nu eet ik ook geen kip meer en haal ik eigenlijk alleen nog maar vegetarische opties in huis. Ik herken wat je schrijft: vis eet ik nog wel, dat vind ik gewoon te lekker om te laten staan en ik houd teveel van sushi, dus ik denk ook niet dat ik helemaal vegetariër zal worden. Maar geen vlees eten scheelt al heel veel, en zolang je het op een manier doet die voor jou haalbaar is en zo bewust denkt aan het milieu is al heel goed! Je bent al heel goed bezig 🙂

  • Larissa

   Wat goed dat jij ook helemaal bent gestopt! Ik was ook als eerste gestopt met varkensvlees en rundvlees. Van varkensvlees hield ik ook niet zo.
   Het positieve effect van geen vlees eten op het milieu is zo groot, dat ik blij ben dat ik vegetariër ben geworden. Jij bent ook heel goed bezig 🙂

 • Ivon

  Jaaa, voorstander van vega recepten! Ik zal denk ik nooit helemaal vegetarier worden, maar ben wel steeds meer een bewuste eter. Ik vind het lastige aan helemaal “duurzaam/vegetarisch/veganistisch”, dat er altijd wel weer dingen te bedenken zijn die juist tegenstrijdig zijn met bepaalde keuzes (denk aan uitsluiten van dierenleed, waardoor je veel meer plantaardig eet en de druk op plantage’s in bijvoorbeeld Afrika weer toeneemt etc etc.. of Vegan beauty artikelen kopen die vanuit de andere kant van de wereld ingevlogen moeten worden..)
  Ik probeer daarom keuzes bewust te maken en alles een beetje met “mate” te doen. Daarom moet jij jezelf ook geen nep-vegetarier noemen haha. Als het op dit moment bij jou fase in je leven past om nog wel vis te eten is dat prima.
  Liefs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge