Motivatie,  Spiritualiteit

Een stap terug – hoe doe je dat?

Een stap terug… Iets wat je steeds meer mensen hoort zeggen. We rennen masaal door het leven. Studies, werk ernaast, hobby’s, vrienden, deadlines en ga zo maar door. We lijken met zijn allen onderdoor te gaan aan de stress die we steeds meer ervaren. Ik weet dat het voor mij zo is geweest. Ik heb zelfs een burn out nodig gehad voordat ik leerde hoe ik eens een stap terug moest doen. Omdat ik het iedereen gun om dit zonder burn out te leren, deel ik vandaag mijn belangrijkste tips.

Allereerst is er een inkoppertje: ga minder doen!
En nu hoor ik al velen van jullie denken: “Ja, maar ik moet deze dingen wel doen”. Alleen van WIE moet je het dan doen? Van jezelf of van iemand anders? Leg je situatie uit. Als jij eerlijk aangeeft dat iets je niet gaat lukken, omdat je even een stap terug moet doen. Dan zijn er weinig mensen die het niet begrijpen. Natuurlijk zijn er wel eens scenario’s die echt niet uitgesteld kunnen worden, zoals een belangrijke deadline op werk of studie, maar doe dan iets minder met vrienden die week.

Sporten kan helpen, maar het is geen must. 
Waar ik mij zo enorm aan ergerde, was dat ik tijdens mijn burn out overal las dat ik moest sporten om mij beter te voelen. Dit was vaak ook de eerste goedbedoelde tip die mensen mij gaven. Heel lief en er zit vast een kern van waarheid in. Maar dan moet het sporten je ook wel echt goed laten voelen. Ik merkte dat ik vooral sportte vanuit de overweging dat ik er maar goed uit moest blijven zien. Niet helemaal de meest happy motivatie. Ik ben daarom juist gestopt met sporten toen ik niet lekker in mijn vel zat. Beweging is goed voor je en het helpt ook echt wel, maar kies iets wat je wilt en kan volhouden. Zo hoef je echt niet met tegenzin naar de sportschool te gaan! Loop gewoon eens een rondje na het eten. Al is het 5 minuten. Luister naar je lichaam. Als jij stress hebt over het feit dat je ook echt nog moet sporten die week… Voor wie is het dan nog leuk?

Kies je vrienden zorgvuldig
Vrienden kunnen mensen zijn die je steunen, die voor je klaar staan en met wie je grote avonturen kan beleven. En hoe hard het ook lijkt: kies daarom alleen mensen om je heen van wie je energie krijgt. Vriendschappen kunnen door je jaren heen veranderen en soms merk je dat een bepaalde vriendschap gewoon even niet meer werkt. Betekent ook niet dat je gelijk een punt achter een vriendschap moet zetten als je even weinig energie van iemand krijgt! Mocht je nou een drukke periode hebben, probeer dat gewoon met iemand af te spreken waarvan jij weet dat hij/zij jou wel heel veel energie geeft. Een stap terug betekent natuurlijk ook dat je niet in één week met iedereen gaat afspreken van wie jij energie krijgt. Luister naar je gevoel om een goede balans te vinden hierin.

Vraag hulp
Veel mensen vinden het lastig om hulp te vragen. Ik vraag mijzelf altijd af of ik het erg zou vinden als de rollen omgedraaid zouden zijn. Meestal blijkt dat je voor dierbare personen heel veel wilt doen. Als jij het niet erg vindt als iemand hulp vraagt, dan vindt die persoon het waarschijnlijk ook niet erg. Je kan soms alleen een stap terug zetten als je niet alleen hoeft te doen.

Laat de stress niet overheersen
Als je altijd zegt dat je het druk hebt en dat je veel moet doen, dan krijg je het ook druk. Lach om je stress en om de drukte. Natuurlijk is dit ook echt niet altijd mogelijk, maar het kan het wel iets leuker maken. Als ik een stressvolle periode heb en ik heel druk begin te worden in mijn hoofd, dan lach ik er gewoon om met Sander. Ja ik heb het druk, ja ik ervaar stress, maar is het nu op te lossen? Nee, nou dan moet ik mij ook niet gek laten maken. Dan zet ik lekker een filmpje op, of ga ik even ontspannen in bad. Je leeft maar één keer, dus haal eruit wat erin zit.

Ga de natuur in
In de natuur zijn weinig prikkels, frisse lucht en je krijgt wat beweging. Ideaal als je een stap terug wilt doen. Je hoeft heus niet gelijk naar de bergen toe om te genieten van de natuur. Ga naar een bos of een parkje in de buurt. Even genieten van je omgeving. Heel belangrijk: laat je telefoon uit. De telefoon geeft ons de hele dag prikkels, probeer hem daarom even uit te laten.

Wat doe jij om een stap terug te doen?

Liefs, Larissa

2 Reacties

 • Romy

  Wat een ontzettend fijn en goed artikel! Ik vind het punt van sporten ook heel goed trouwens. Toen ik niet lekker in mijn vel zat, moest ik ook juist stoppen met sporten, omdat ik dat meer als een verplichting deed dan ter ontspanning. Best lastig als mensen dan zeiden “Ga lekker sporten! Dat doet je goed” 😉 Iets wat ik meestal doe om te ontspannen, is ook de natuur in gaan of een avondje binnen blijven en niets afspreken. Zoiets als een opruimdag inlassen thuis kan voor mij ook al echt ontspannend zijn.
  Romy heeft onlangs geplaatst…Oktober 2018 | De maand van mijn auto, herfstweer en toeristje spelenMy Profile

  • Larissa

   Wat een lieve reactie!
   En wat een goed idee om een opruimdag in te plannen. Rust in huis, geeft ook altijd rust in je hoofd. Als ik heel erg druk ben dan maak ik het huis altijd extra schoon. Daarna kan ik pas ontspannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge