Eten

Een kijkje in ons weekmenu

Knoflook, peper en ui kunnen echt niet ontbreken in onze keuken. Ik kook erg graag mee! In principe kook ik altijd vegetarisch en eet Laurens gewoon mee. Toevallig was het vorige week de Week zonder Vlees, maar dat doe ik al jaren. Soms eet Laurens wel vlees en dat is natuurlijk prima.ย Vandaag laat ik jullie zien wat wij vorige week hebben gegeten.

Ik zorg bijna altijd voor de boodschappen en het koken. Niet dat Laurens niet kan koken hoor, maar ik vind dat gewoon ontzettend leuk om te doen! Ik kan er ook echt naar uitkijken om lekker in de keuken te staan en eten te maken. Zelfs na een hele dag werken. Voor mij is koken echt ontspanning. Boodschappen doen vind ik iets minder leuk, maar dat hoort erbij. Wij wisselen af met zelf boodschappen doen of bestellen, het ligt er een beetje aan hoeveel tijd we hebben die week. Ik maak altijd een boodschappenlijstje voor een week. Ik probeer er altijd rekening mee te houden dat we dan niet drie keer in de week pasta of rijst eten. Het liefst elke dag wat anders. De ene keer heb ik meer inspiratie dan de andere keer, maar vorige week was aardig gevarieerd.

Maandag
Spaghetti Bolognese

Omdat ik deze dag vrij was om aan mijn scriptie te werken, heb ik de saus ‘s middags al kunnen maken en de rest van de tijd lekker laten sudderen. Maar je kan de saus natuurlijk ook gewoon binnen twintig minuten op tafel hebben. Eigenlijk ‘hoor’ je bolognese te maken met gehakt, maar ik had eens zin om vegetarische balletjes te gebruiken in plaats van vega-gehakt.

Bereidingswijze:
Fruit een grote rode ui en wat teentjes fijngesneden knoflook in een pan met olijfolie. Voeg daarna gesneden tomatenblokjes, een halve winterpeen en de vega balletjes toe. Laat dit even staan en voeg daarna provencaalse kruiden, peper, zout en een scheut rode wijn toe. Optioneel nog chilipoeder of chilivlokken. Dit heb ik wel gedaan, want ik was vergeten een rode peper te kopen en wij houden wel van spicy. Kook de spaghetti en serveer optioneel met wat Parmezaanse kaas.

Dinsdag
Gele curry met kikkererwten en jasmijnrijst

Bereidingswijze:
Die vind je hier! Nu heb ik er zelf nog die andere halve winterpeen aan toegevoegd en in plaats van haricots verts zijn sugarsnaps ook heerlijk. Sowieso is een curry ideaal om restjes groenten in te verwerken.

Woensdag
Broodje vegaburger met ovenfrietjes

Laurens eet vandaag niet thuis en ik heb niet zoveel zin om uitgebreid te koken. Dan maar simpel en lekker een vegaburger. Hoe je dit maakt lijkt me redelijk vanzelfsprekend ๐Ÿ˜œ

Donderdag
Vanwege een bijeenkomst eet ik op werk. Hier heb ik geen foto’s van gemaakt. Laurens eet thuis een broodje knakworst.

Vrijdag
Salade met avocado-hummus, falafel en aardappelkroketjes

De salade is deels gebaseerd op een recept uit het boek Supersalades. Alleen heb ik het wat aangepast. Dit boek is trouwens wel echt een aanrader als je eens wat meer variatie wil in je salades!

Bereidingswijze:
Doe een half bakje hummus en een avocado in de keukenmachine. Voeg er wat citroensap en paprikapoeder aan toe. Doe de veldsla, een paprika, twee tomaten en een rode ui in een kom en mix alles goed. Doe er nog wat olijfolie en peper en zout overheen. Doe de aardappelkroketjes in de oven en bak de falafel. Pas op het bord zelf doe ik de avocado-hummus over de salade. Maak af met wat geroosterde pijnboompitjes.

Zaterdag
Quesedillas met zwarte bonendip (compleet vergeten een foto te maken, dus daarom deze – veel beter uitziende – quesedillas van KUA Mexican Kitchen)

Bereidingswijze:
Voor de inhoud van de quesedillas snijd ik koriander, een uitje, een pepertje, twee tomaten en een paprika fijn. Ook gebruik ik een klein blikje maรฏs. Dit mix ik in een kom met flink wat komijnpoeder. De tortilla bak in kort in een pan en daarna doe ik er geraspte kaas overheen. Vervolgens de groentemix en nog meer kaas. En dan nog een tortilla erop. Dit laat ik even zo staan en daarna flip ik ze om, op hoop van zegen. De helft valt eruit. Uiteindelijk schuif ik het zo vanuit de pan op een bord.
Hoe flippen mensen hun quesedillas om in de pan zonder dat de inhoud eruit valt? ๐Ÿ˜‚ Echt, het is me een raadsel. Vertel het me het aub als je weet hoe het wel moet!

Vroeger deed ik ook gewone zwarte bonen in de quesedillas, maar sinds een tijdje maak ik een zwarte bonendip. Echt zo lekker dit.

Zondag
Pizza bij Larissa en Sander

We eten lekker bij Larissa en Sander en ze maken heerlijke pizza’s. Wij hebben gezorgd voor de drankjes. Uiteraard 0%, want ik steun Larissa in haar maand zonder alcohol. De rest van de avond spelen we Exploding Kittens. Echt geniaal. Een hele leuke afsluiting van de week dus,

Doe jij ook weekboodschappen of kijk jij per dag aan wat er die avond op tafel staat?

Liefs, Marloes

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge