Persoonlijke ontwikkeling

De weg naar een baan

Marloes en ik hebben Daily Struggles opgezet om te schrijven over de struggles van een starter. Dit was niet altijd even gemakkelijk, want eigenlijk ben je pas een starter als je een echte baan hebt! Ik heb vanaf mijn 14e gewerkt in verschillende winkels, maar nog nooit had ik een baan die bij mijn opleiding pastte… tot nu! Afgelopen maandag ben ik begonnen en ik neem jullie graag mee in mijn struggles van de afgelopen maanden. 

Begin juli ben ik afgestudeerd en mocht ik mij officieel communicatieprofessional noemen. Vier jaar lang heb ik ontzettend veel mogen leren over het vakgebied en voelde ik mij met enige regelmaat al een echte expert. Vier jaar lang heb ik uitgekeken naar het moment dat mijn docenten mij vertelden dat ik geslaagd was. Vanaf dat moment kon het echte avontuur beginnen!

Tijdens het afstuderen ben ik al begonnen met het bekijken van en zoeken naar vacatures. Ik heb af en toe wat sollicitatiebrieven verstuurd en ik heb mijn LinkedIn continu up-to-date gehouden. Ik heb er bewust voor gekozen om niet zomaar overal brieven naartoe te sturen, maar om echt te kijken naar wat ik wilde doen. Minimaal zes maanden afstuderen is meer dan genoeg tijd om rustig te kunnen zoeken. Ik was echt op zoek naar een baan waar ik meteen ongelooflijk enthousiast van zou worden.

Vanuit mijn omgeving hoorde ik verschillende meningen over het zoeken van een baan. Sommigen vonden dat ik inderdaad lekker de tijd moest nemen en anderen vonden dat ik maar gewoon een baan moest aannemen. De banen liggen voor net afgestudeerde communicatieprofessionals namelijk niet voor het oprapen. Het was ook echt niet altijd even makkelijk. Solliciteren is net een spel; goed kijken of de ander bluft of niet. Ik ben iemand die snel enthousiast word van mensen, maar dat maakte het dan ook lastig om te kijken of die functie ook bij mij zou passen. Ik besloot in mei dat ik pas vanaf september mij druk zou gaan maken over het zoeken van een baan. Dit was trouwens echt geen makkelijke beslissing. Ik ben een doener, dus ik ga graag meteen aan de slag.

In juni kwam ik spontaan in contact met een recruiter die wellicht iets leuks voor mij wist. Het moment dat ik de vacaturetekst las, was ik niet meer te houden. Ik wilde eigenlijk de hele procedure overslaan en gelijk beginnen. Zo gezegd, zo gedaan en mocht ik dan afgelopen maandag beginnen! Ik heb al erg genoten van de eerste dagen en ik kijk er dan ook naar uit om morgenochtend weer te beginnen.

Ik denk dat bij het zoeken van een baan je altijd naar je eigen hart moet luisteren. Dat is echt niet altijd even makkelijk, maar het maakt de keuze wel veel mooier. Als ik mij had laten leiden door angst, dan had ik misschien nooit gewacht op deze kans. Ik begrijp dat ik best een luxe positie had waarin ik ook de tijd kon nemen om goed te zoeken en dat heeft misschien niet iedereen. Toch zou ik aanraden om altijd te gaan voor een baan die je echt wilt. Met een beetje geluk is die baan dan ook echt van jou.

Hoe kijk jij naar het zoeken van een baan? Of hoe ging het bij het zoeken van jouw eerste baan?

Liefs, Larissa

6 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge