Duurzaamheid

Duurzaam leven | Leef ik wel duurzaam?

Boodschappen bestellen, groentepakketjes kopen met gesneden groente en een hele verzameling aan shampoo en douchegel in de kast. We rijden massaal dagelijks met de auto, hebben televisies, mobiele telefoons, wasmachine, een droger en ga zo maar door. We hebben het best goed voor elkaar… Of toch niet? Steeds vaker sta ik bewust stil bij duurzaamheid en ons effect op het milieu. Wat kunnen we samen doen om duurzamer te leven en wat heb ik al doorgevoerd in mijn dagelijks leven?

Vegetariër worden
Ik ben eerst even flink op onderzoek uit gegaan en gezocht naar goede tips om duurzamer te leven. Eén tip kwam vooral vaak naar voren: vegetariër worden. Door minder vaak vlees te eten bespaar je water, het zorgt voor een vermindering van schadelijke uitstootgassen en het zorgt ervoor dat er meer grond vrij komt voor het verbouwen van groente.
Tsja, ik doe echt al heel lang mijn best, maar iets houd mij vaak nog tegen. Ik eet tegenwoordig minimaal 3 à 4 keer per week vegetarisch en ik lunch bijna altijd zonder vlees. Mijn vriend maak ik gewoon heel erg gelukkig met een stukje vlees bij het avondeten. En zonder hem alleen de schuld te geven: ik vind het ook gewoon erg lekker. Steeds vaker knaagt het schuldgevoel wel aan me, dus ik ben al wel bewuster van wat ik eet.
Ben je al vegetariër of helemaal vegan? Super goed bezig! Ben je dat nog niet, probeer dan in elk geval een dagje minder vlees op tafel te zetten. Probeer ook zonder vlees te lunchen, bespaar je toch al een heleboel.

Minder plastic
Plastic flessen voor je shampoo, plastic om de groentepakketjes, plastic om vleesvervangers, plastic vuilniszakken, plastic om alle groente heen, plastic, plastic, plastic…. Waar zit het tegenwoordig niet omheen? Kijk eens naar jouw plasticverbruik in een week. Wij scheiden het plastic netjes van de rest van het afval en ik vond het behoorlijk confronterend. Hoe kunnen we minderen?
Heel eerlijk: minderen is nog best lastig. De groentepakketjes heb ik al uit onze boodschappenlijst gehaald. Veel liever koop ik verse groente met zo min mogelijk plastic. Helaas is bij de supermarkt alsnog een heel groot deel van de groente verpakt in plastic. Verder is vlees sowieso in plastic verpakt en dit kan je ook echt niet zonder plastic kopen (toch?).
Mijn schoonzus is al veel langer bezig met een groene manier van leven. Zo gebruikt zij bijvoorbeeld shampoobars ipv shampoo uit plastic fles, haalt ze brood bij de bakker in een tasje (hoeft het dus niet apart in een plastic zak, soms bakt ze ook zelf brood. Verder verbouwt ze heel wat groente zelf! Ze heeft kippen die voor de dagelijkse eieren zorgen. Ik moet eerlijk bekennen: zij is ook grotendeels de reden dat ik duurzamer wil leven.
Laten we gewoon allemaal klein beginnen: als je kan kiezen tussen een paprika die wel of niet in plastic is verpakt… Kies dan de paprika zonder plastic.

Minder afval
Sinds we in een dorp wonen hebben we containers bij ons huis: een grijze voor restafval en een groene voor gft. Ze zijn in twee maten: 140 en 240 liter. Bij ons huis stond een grote container voor restafval… Dat hebben we gelijk omgewisseld! Hoe groter de bak, hoe makkelijker het is om veel afval te creëren. En dat willen we natuurlijk niet. Ik ben er ook ontzettend van geschrokken hoeveel afval we maken.
Dus hoe kunnen we minder afval creëren? Het makkelijkste is door een Nee-Nee sticker te halen bij je gemeente voor op je brievenbus. Dat bespaard een heleboel papier!

Laat dingen repareren in plaats van weggooien! Ik moet weer eerlijk bekennen dat ik hier niet altijd even netjes in ben. Maar elke dag een beetje beter toch?

Neem altijd een eigen tasje mee als je gaat winkelen. Ik heb nog een hele verzameling aan plastic tasjes van jaren terug die ik nog gebruik tot ze versleten zijn (en dan netjes recyclen). Maar ik heb ook een duurzamer tasje die ik altijd mee neem.

Duurzaam omgaan met water
Sommige dingen zijn best makkelijk: de vaatwasser en wasmachine alleen aanzetten wanneer ze echt goed vol zitten. En beide apparaten hebben een Eco-stand. De kraan netjes uitzetten wanneer je je tanden poetst is natuurlijk ook erg makkelijk.
Het begint pas lastig te worden als we gaan kijken naar het douchen. Ik douche best wel heel lang. In de winter blijf ik al helemaal lang staan, want dan vind ik het maar koud in de badkamer. In de zomer zou ik veel korter kunnen douchen. Zo zou ik de kraan kunnen uitzetten terwijl ik mijn haren aan het inzepen ben bijvoorbeeld. En als ik mijn benen scheer kan dat ook prima zonder de douche aan.

Duurzaam omgaan met stroom
Dit is wel iets waar Sander en ik heel bewust mee bezig zijn. In ons nieuwe huis hebben we een apparaatje die alle andere apparaten meet in het stroomgebruik. Wij hebben ten alle tijden inzicht in welk apparaat aan staat, hoeveel stroom er wordt verbruikt en of dat slimmer kan.
We hebben zonnepanelen en verbruiken veel minder dan dat we opleveren, dat is sowieso al erg positief! Ben ik stiekem ook best wel een beetje trots op.
Heb je geen zonnepanelen? Dan kan je ook heel gemakkelijk besparen op je stroomverbruik! Gebruik alleen LED lampen. Veel energiezuiniger. En steeds meer thermostaten kan je slim programmeren. Wanneer je weg bent hoeft de verwarming natuurlijk helemaal niet te loeien. In de nacht kan je huis prima 15 graden zijn, dat is ook weer redelijk snel opgewarmd.

Leef ik duurzaam?
Ik dacht altijd dat ik al best duurzaam leefde, want ik gebruikte veel minder stroom dan gemiddeld (is ook leuk als je nog geld terug krijgt elk jaar). Er zijn alleen nog heel veel verbetermogelijkheden! Sander en ik zijn voornamelijk hard aan het nadenken over het verminderen van ons plasticafval. Binnenkort willen we een proef doen of we helemaal plastic vrij kunnen leven. Dit heeft best wat voeten in de aarde, maar ik neem jullie graag mee in onze zoektocht!

Het is tijd dat we alle zeilen bijzetten om deze wereld toch een stukje groener, leuker en gezonder te maken. Worden we allemaal een beetje gelukkiger van!

Wat doe jij om duurzaam te leven?

Liefs, Larissa

5 Reacties

  • Larissa

   Wat goed dat je al zo je best doet! Ik denk dat we al de wereld kunnen verbeteren als we allemaal kleine veranderingen doorvoeren in ons eigen gedrag.

 • Daenelia

  Kijk, wij hebben geen kinderen waar we ons zorgen om maken (geen biologische). En dan zou het simpel zijn om de conclusie te trekken dat we denken ‘na ons de zondvloed’. Maar natuurlijk zijn we ook bezig met duurzaamheid. Waar het kan.
  We hebben geen auto, we vliegen hooguit één keer per jaar voor vakantie, we douchen kort, hebben ons gasverbruik teruggebracht, scheiden afval en ik eet in ieder geval zo goed als vegatarisch (al sinds ik klein ben, want ik hou niet zo van vlees en er zijn nu overal kwalitatief goede vleesvervangers te krijgen).
  Ik denk dat het geen opgave is, geen opoffering. Door vaker te lopen of fietsen blijven we ook fitter dan mensen die de vijf minuten naar de winkel lopen al te ver vinden. Dus je doet jezelf er een plezier mee vaker de auto te laten staan. Of door een electrische en kleinere auto te nemen.
  Maar het blijven maar kleine beetjes, hoor. We kunnen nog een organische dakbedekking nemen, zonnepanelen, zelf groenten telen (inderdaad) en kippen houden (lijkt me gezellig!). En op de vrijdagen naar de markt gaan voor verse groenten die niet verpakt zijn in plastic.
  Maar je moet met kleine stapjes beginnen.

  • Larissa

   Zo wat ben jij al goed bezig!! Je hebt wel gelijk over het beginnen met kleine stapjes. Alle kleine beetjes helpen al. En zo’n organische dakbedekking ga ik mij ook maar eens over inlezen…

   • Daenelia

    In onze vorige buurt hadden ze dat op de platte daken van de flats. Je dak moet er wel sterk genoeg voor zijn, maar door beplanting hou je je dak koel in de zomer en warmer in de winter. Ook is het goed voor afwatering en ik denk ook wel voor insectenpopulaties. Zelfs een schuurtje met een bijna platdak kan al iets zijn voor insecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge