Lifestyle

De voordelen van sporten

Naast groener leven, waar ik maandag over heb geschreven, is sporten ook een belangrijke trend. Er is bijna niet meer te spreken over gewoon sporten maar over een andere manier van leven. Eerder heeft Marloes al geschreven over haar sportritme, of eigenlijk over hoe dat sportritme ontbrak. Ik kijk iets anders naar sport. Voor mij is het ook een onderdeel van een gezonde levensstijl. Maar waarom is sporten nou zo leuk?

Zelfvertrouwen
Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik gesport. Als kind heb ik 11 jaar lang geturnd en 4 jaar lang gedanst. Ik heb gezommen, een blauwe maandag Aikido gedaan en veel aan fitness gedaan. Op dit moment heb ik een abonnement bij de sportschool en volg ik daar lessen Body Balance. Dat is een combinatie van yoga, pilates en buikspieroefeningen. Ik ben tegenwoordig veel minder fanatiek dan vroeger, maar dat geeft niet. Door sport krijg ik een lekker gevoel en krijg ik ook zelfvertrouwen. Je leert je eigen kracht steeds beter kennen en je leert je eigen lichaam te vertrouwen.

Sporten is leuk
Ik geloof er niet in dat je een bepaald aantal uren per week aan sport moet besteden, als je het maar naar je zin hebt. Sporten kan ook vanalles zijn. Zo hoef je echt niet naar de sportschool te gaan om te sporten. Sander en ik doen bijvoorbeeld aan hele sportieve vakanties. Bergen beklimmen, uren wandelen met bepakking, kajakken, fietsen en ga zo maar door. Dit zijn vakanties waar ik ontzettend van kan genieten. Een voordeel: twee weken vakantie compenseert dan voor een jaar lang minder sporten. 😉 Zoek daarom iets wat je leuk vindt om te doen. Als je het niet leuk vindt, zakt je motivatie heel snel weg.

Alles loslaten
Ik ben net afgestudeerd, maar tijdens mijn studie kon ik soms even gek worden van alle deadlines, projecten en de hele opleiding. Klagen bij je vriendinnen helpt dan natuurlijk ook een beetje tegen de frustraties, maar sporten werkt toch iets beter. Even een uurtje stoppen met stressen en nadenken, maar jezelf verliezen in een les Body Balance. Veel efficiënter en ook veel leuker. Verder is het bewezen dat je door sporten stofjes aanmaakt waardoor je je beter gaat voelen. Dus van gefrustreerd naar super blij binnen een uur!

Strakker figuur
We weten allemaal dat sporten goed is voor je lichaam. Wanneer je met knalrode wangen en zweet op je voorhoofd in de sportschool staat, is het toch fijn om te weten dat het een positief effect heeft op je buik en billen. Maak er geen obsessie van, want iedereen is goed zoals hij of zij is! Het heeft alleen geen zin om pas in maart te beginnen om voor de zomer nog een strak figuur te krijgen. Probeer het hele jaar in beweging te blijven, dan verbetert je conditie ook nog eens.

Tegenwoordig sport ik nog maar 1 of 2 uurtjes per week. Soms sla ik gewoon een week over. En dat mag! Ik ben vast niet de enige die mijzelf af en toe naar de sportschool moet slepen. Het heeft gewoon zoveel voordelen dat ik mij uiteindelijk altijd gemotiveerd krijg. Kost het jou nou heel veel moeite om je motivatie te vinden? Onderschat dan de kracht van een leuke sportoutfit niet. Het klinkt misschien wat gek, maar er gaat niets boven je al goed voelen terwijl jij je in het zweet werkt. Heeft dit ook nog geen effect? Vaker traplopen of fietsen in plaats van de auto pakken doet ook al wonderen.

Vind jij sporten belangrijk of doe je het juist liever zo min mogelijk?

Liefs, Larissa

8 Reacties

 • Marianne

  Ik ben sporten steeds belangrijker gaan vinden, en ben er tijdens mijn zwangerschap ook actief mee bezig geweest. Ik merkte ook echt dat het goed voor me was! Nu ben ik echter geveld door bekkeninstabiliteit, dus moet ik veel rust nemen en mag ik nog maar heel voorzichtig bewegen. Niet meer sporten dus 🙁 Maar na mijn zwangerschap wil ik er wel weer tegenaan! Mijn figuur en conditie weer terugkrijgen, en dat is een krachtige motivatie 🙂

  • Larissa

   Wat vreselijk balen van je bekkeninstabiliteit zeg! Veel rust nemen lijkt me dan voor nu zeker een verstandig plan.
   De motivatie heb je gelukkig al, dus dat sporten na je zwangerschap komt wel goed hoor ik al. 🙂

 • Neverdullmoments

  Inspirerend om te lezen! Het is inderdaad heel belangrijk om er bij stil te staan hoe je sporten leuk kunt maken en vooral ook, waarom je er blij van wordt. Ik ga denk ik even een leuke sportoutfit scoren, dan heb ik er ook direct meer zin in. Gelukkig verhuizen wij binnenkort ook naar een huis met een trap!

 • Sylvia

  Ik vind het heerlijk om te sporten en dan met name (groeps) fitness. Helaas heb ik gewoon te weinig tijd dus zodra mijn dochtertje weer naar school/psz gaat dan ga ik eindelijk weer starten. Zo’n zin in😄

  • Larissa

   Begrijpelijk dat je nu weinig tijd hebt! Tijd met je dochtertje doorbrengen is natuurlijk ontzettend leuk, sporten komt wel weer. Wel goed dat je zo gemotiveerd blijft en zin houdt om te gaan sporten!

 • Romy

  Wat goed dat je zo sportief bent! Sporten heeft inderdaad veel voordelen en kan ook echt leuk zijn als je een sport beoefent waar je veel plezier aan beleeft 🙂 Ik zit normaal op badminton, maar er is nu seizoensstop, dus in de zomer loop ik hard. Ik denk er nu aan om te stoppen met badminton en me helemaal op het hardlopen te gaan storten. Ik zie er altijd van tevoren als een berg tegenop, maar vind het tijdens én na het hardlopen altijd zo heerlijk dat ik het weer heb gedaan 🙂

 • Lysanne

  Ahhh ja sporten heeft echt z’n voordelen! Vroeger vond ik het verschrikkelijk! Ik zat liever achter de computer! Maar de laatste jaren vind ik het veel leuker, maar ook belangrijker. Sporten geeft je zo veel meer zelfvertrouwen. Elke keer daag je jezelf uit en dat is fijn! Naja, na het sporten dan. Daarnaast is het leuk dat je spierballen kweekt 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge