Persoonlijke ontwikkeling

De onderzekerheid van onzeker zijn

“Wat zouden zij van mij zeggen?” “Roddelen ze nou over mij of over een ander?” “Ik kan het best begrijpen als mensen mij niet leuk vinden… Ik vind mijzelf ook niet altijd leuk” Deze en vele andere gedachten spookten dagelijks door mij hoofd. Stress zorgde ervoor dat ik nog onzekerder werd. Hoe ben ik van deze onzekerheid naar zelfverzekerde blogger gegaan? Dat lees je in deze blog! 

Op Instagram zag ik een hele tijd geleden een bericht van Martje van IkbenMartje. Zij sprak over dat zij een reactie had gekregen van iemand dat diegene niet durfde te reageren onder haar posts. Bang dat ze erdoor veroordeeld zou worden. Ik was ook zo. Waarom zou ik mijn naam en foto op internet willen zetten? Of waarom zou ik persoonlijke reacties achterlaten zodat de hele wereld kon zien wat ik dacht?

Gek hè? Nu blog ik… op het internet, waar iedereen mee kan lezen. Iedereen kan mijn foto’s zien. Je kan lezen over mijn zwaktes en onzekerheden. Ik moet eerlijk bekennen dat dit ook niet over één nacht ijs is gegaan. Marloes en ik hadden het al een paar keer gehad over bloggen, maar altijd hield iets ons wel tegen. Verder waren wij ook helemaal nog niet van het reageren onder andere blogs. Hier zijn we eerst maar eens mij begonnen.

Ik begrijp nu eigenlijk nieteens waarom ik het nou zo eng vond. Want in een normaal gesprek met bekenden of vreemden verkondig ik ook altijd mijn eigen mening. Of ze het nou leuk vinden of niet. Waarom zou het internet dan zo eng zijn?

Je weet op internet natuurlijk nooit wie er meeleest. Dit kan je onzeker maken. Dat gebeurde in ieder geval wel bij mij. Deze onzekerheid zit in jezelf. Zo hadden maar weinig mensen door dat ik onzeker was. Ik was mijn eigen vijand, juist door dus niets te doen.

De eerste keer dat ik een heel persoonlijk stuk plaatste, had ik best een beetje buikpijn. Ooh wat was het toch eng om mijn zwaktes zwart op wit te zetten, voor iedereen om te lezen. De reacties waren alleen allemaal positief! Juist omdat ik het regelmatig zo spannend vond, durfde ik niet aan de hele wereld te verkondigen dat ik een blogger was. Ik hield het liever voor onszelf.

Ondertussen is er heel veel veranderd. Ik vertel te pas en te onpas dat ik ook tot de bloggers behoor. Dat we steeds meer bezoekers krijgen en dat ik vooral heel erg trots ben. Ik blog niet om door te breken, ik blog omdat het mij gelukkig maakt. Bloggen leert mij om mijn zwaktes te herkennen en in het diepe te springen. Ik stel mij steeds meer open, schaam mij niet meer en ben vooral zoveel zelfverzekerder. En natuurlijk vind ik het nog steeds spannend om over sommige onderwerpen te schrijven. Maar uiteindelijk doe ik het toch gewoon. Wel leest Marloes deze blogs eerst door.
Op Instagram vind ik het nog wel heel erg lastig om zoveel foto’s van mijzelf te plaatsen. Ik was daar nooit zo van. Maar nu Marloes en ik ook meer tijd besteden aan een shoot, vind ik het ook steeds leuker om foto’s te plaatsen.

Mijn advies aan iedereen die wel eens onzeker is: doe gewoon wat je eigenlijk wel eens onzeker maakt! Je bent meestal je eigen ergste vijand. Houd jezelf niet tegen, maar spring gewoon in het diepe!

Waar ben jij onzeker over?
En voor de andere bloggers onder ons: herken jij dit ook een beetje?

Liefs, Larissa

7 Reacties

 • Marianne - Groene stapjes

  Oh ja, heel herkenbaar! Ik vind het altijd heel fijn om persoonlijke stukken te lezen, maar zelf plaatsen durf ik vaak niet. Toch heb je bij mij nu iets getriggerd 😉 Er komt deze week nog een heel persoonlijk artikel aan, ik ga het gewoon doen! Het stond al wel klaar, maar ik durfde niet zo goed op publiceren te drukken. Maar nu dus wel 😗
  Marianne – Groene stapjes heeft onlangs geplaatst…Consuminderen? 5 simpele tips!My Profile

  • Larissa

   Wat een lieve reactie en wat fijn dat je het nu wel durft. Ik heb je persoonlijke stuk gelezen. Heel knap dat je dit durft te delen met de wereld!

 • Sheila

  Die laatste zin. Heel mooi gezegd! Er is niemand die het uiteindelijk voor je kan doen. Dus go for it.

  Ik ben onzeker over bepaalde uiterlijke kenmerken sinds mijn 2e keizersnede. Totaal niet belangrijk, hoor. Het is nou niet dat ik er erge last van heb in het dagelijkse leven. Voor de rest ben ik eigenlik niet snel onzeker. En dat bedoel ik absoluut niet arrogant!
  Sheila heeft onlangs geplaatst…Twee relaties tegelijk. Is dat nou zo gemakkelijk?My Profile

  • Larissa

   Je reactie komt ook helemaal niet arrogant over, maar juist oprecht, trots en zelfverzekerd! Wat goed dat je zo zelfverzekerd bent. Het is ook iets moois om mee te geven aan je kinderen 🙂

 • Romy

  Wat mooi dat je je over de onzekerheid heen hebt gezet en nu meer online durft te delen, ook foto’s van jezelf. Ik herken wel dat ik mijn grens van wel/niet delen steeds een beetje heb verlegd. In het begin plaatste ik nauwelijks foto’s van mezelf op Instagram en nu doe ik dat ook wat vaker. Ook durf ik eerder een shoot buiten te doen voor een artikel, ook al kijken mensen om me heen misschien raar op. Persoonlijke artikelen delen vind ik dan weer iets minder eng, alhoewel ik bij sommige heel lastige onderwerpen nog steeds wel mijn twijfels heb. Maar als ik zo’n artikel eenmaal heb geplaatst en er leuke of mooie reacties op krijg, zijn die twijfels vaak wel snel als sneeuw voor de zon verdwenen 🙂

  • Larissa

   Zo’n shoot buiten blijft altijd even spannend. Volgens mij vinden alle bloggers dat in het begin heel eng en onwennig. Ik vind dat jij altijd hele mooie foto’s hebt! Je staat altijd super zelfverzekerd en vrolijk op de foto, dus goed dat je het vaker doet 🙂

 • Lianne

  Wat mooi dat bloggen je zo heeft geholpen om je zekerder te voelen over jezelf! Ik was precies zo. Waarom zou iemand wat van mij willen lezen? Ik was een echte grijze muis. Maar toen ik het eenmaal begon te schrijven kwam ik erachter dat er juist ontzettend veel mensen zijn die hier last van hebben, en dat maakt dat je niet alleen bent. Zo heb ik ook steeds meer kunnen groeien en durf ik veel meer te plaatsen en me open te stellen 🙂 Mijn persoonlijke artikelen worden juist het best gelezen! En je hoeft nergens bang voor te zijn, je bent een hartstikke leuke meid en jullie hebben altijd zo’n mooie foto’s op Instagram 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge