Wonen

Daily Struggle: het koopproces van je droomhuis

Het zou DailyStruggles.nl niet zijn als wij niet meer zouden schrijven over de daily struggles die we tegenkomen. Laatst heb ik verteld dat Sander en ik gaan verhuizen naar ons eigen koophuis! Tijdens het hele koopproces liep ik geregeld tegen dingen aan. Natuurlijk is een huis kopen niet een dagelijkse struggle, maar ik neem jullie toch graag mee in het hele proces. Misschien heb jij er binnenkort nog wat aan!

Een huis koop je niet zomaar; er gaan heel wat stappen eraan vooraf voordat jij kan genieten in je eigen huis. In dit artikel ga ik meer in op het koopproces, maar een deel is ook toepasbaar op het vinden van een leuke huurwoning.
Ik ben natuurlijk geen expert op het gebied van huizen kopen, maar ik weet in ieder geval meer dan een paar maanden geleden! 😉

Wat wil je precies?
Wij woonden al twee jaar samen in een prima huur appartement. We hadden 50 vierkante meter ter beschikking waar we ons prima mee redde. Toch was dit niet helemaal meer wat wij wilden. Zo was het een heel oud huis. Waar wij vroeger dachten dat we dat leuk zouden vinden, kwamen we er toch achter dat we van iets moderner hielden. Of oud van buiten, modern en nieuw van binnen. De keuken was niet heel groot, dus dat was mijn persoonlijke ergernis. In die twee jaar dat we er woonden, hebben we continu dingen toegevoegd aan ons denkbeeldige lijstje.
Het was fijn om de tijd en ruimte te hebben om precies uit te vogelen wat voor ons belangrijk is.

Met ons lijstje in ons achterhoofd konden we gaan bezichtigen. Hier begon het echt leuk te worden; jaren gedroomd over een perfecte woning, nu mochten we die eindelijk zoeken. We hebben wat open huizen gehad en wat normale bezichtigingen. Die open huizen zijn best raar. In deze tijd gaan de huizen zo ongelooflijk snel dat de animo op de open huizen ook groot is. Wij hebben in een paar weken tijd toch redelijk wat huizen bekeken. De meeste huizen voldeden toch niet aan alle eisen. En met een huis mag je best heel kritisch zijn.

Droomhuis gevonden! Wat nu?
Zoals ik in mijn vorige blog al vertelde wist ik het meteen al bij deze woning. Ik had alleen nog maar de woonkamer gezien en ik was al verliefd. Sander moest, heel verstandig, eerst de rest van de woning goed bekijken.
Die avond hebben wij ons goed verdiept in de woning, de marktwaarde, de waarde van de huizen in de wijk en bekeken hoeveel we aan het huis moesten opknappen. Toen we dat allemaal duidelijk hadden, spraken we samen een bod af. De volgende ochtend stonden we allebei nog steeds achter het bod, dus dienden we die per mail in bij de verkoopmakelaar. Daarnaast belde ik de makelaar ter bevestiging van het ontvangen van ons bod. We hadden eerder al de fout gemaakt door pas te laat te bellen. Dan blijf je heel lang in spanning zitten en toen hadden we geen idee of de makelaar ons bod had ontvangen.

Als je zoekt op ‘huizen kopen’ dan krijg je hele blogs met tips over het onderhandelingsproces. Zo raden ze je aan om 2 keer te kijken bij een huis, eerst een bouwkundig rapport te laten maken en vooral niet laten merken dat je heel enthousiast bent om maar je onderhandelingspositie te versterken. Nou zo werkt het helaas niet. De meeste huizen zijn binnen enkele uren al verkocht. Sander is gelukkig bouwkundige, dus hij kan redelijk goed zelf een bouwkundig rapport opstellen tijdens een bezichtiging. Maar ook het onderhandelen ging bij ons heel anders. Omdat wij als eerste een bod hadden ingediend, kregen wij als enige een tegenbod. Wij weten dat er heel veel bezichtigingen hadden plaatsgevonden en wij waren sowieso niet de enige die een bod hadden ingediend. Toen ik op woensdag het telefoontje ontving, was ik ook erg blij!
Sander en ik hadden wel duidelijke afspraken gemaakt over het maximale wat we wilden bieden. Het tegenbod lag gelukkig op onze grens, dus wij gingen op woensdagmiddag akkoord met het bod. Hard lachend en bijna dansend liep ik daarna weer het kantoor binnen!

Het is wel aan te raden om eerst een gesprek bij de bank in te plannen voordat je gaat kijken naar een woning. Wij hadden een goed gevoel bij onze vaste bank, dus besloten om daar onze hypotheek af te nemen. We hebben heel veel mogelijkheden besproken. Rentestanden, voorwaarden, overlijdensrisicoverzekeringen, samenlevingscontracten, pensioenen en ga zo maar door. We wisten daarom precies wat wij konden lenen en dus konden kopen.
Toen ons bod was geaccepteerd moesten we weer naar de bank. Deze keer gingen we dieper in op de hypotheek. We maakten een heleboel keuzes waar we het de vorige keer al over hadden. De meneer van de bank was heel erg aardig en hij nam goed de tijd voor al onze vragen. Ook dacht hij erg goed mee met onze wensen.

Veel mensen raadde ons dingen aan tijdens dit traject, zoals meerdere hypotheekaanbieders vergelijken, niet te enthousiast zijn tijdens de bezichtiging, meer rationeel nadenken dan emotioneel etc. Mijn tip is: luister lekker naar je eigen gevoel! Wij hebben dat allebei gedaan en krijgen in mei de sleutel van ons droomhuis. Natuurlijk kan het verstandig zijn om hypotheekaanbieders te vergelijken. Wij hebben echt wel even vlug gekeken naar de rentestand en een andere bank. Maar ook bij de bank wilden wij ons gewoon goed voelen.

Nu komt de echt hele leuke tijd eraan! We mogen een vloer uitzoeken en kijken naar nieuwe meubels, kleuren voor op de muren en de indeling van de tuin. De komende maanden zal ik jullie waarschijnlijk wel een beetje gaan spammen met foto’s en artikelen. 🙂

Heb jij al een huis gekocht? Ik ben benieuwd hoe jij je keuzes hebt gemaakt en wat voor jou belangrijk was. Ging het ook zo gemakkelijk of vond je het eigenlijk heel lastig?

Liefs, Larissa

5 Reacties

 • Shirley

  Fijn dat het allemaal zo vlot ging! Ik vond het best wel spannend, gelukkig hoefde je vier jaar geleden nog niet zo snel te handelen en kon ik er gewoon even een maand of wat over slapen. Daar kun je je nu weinig meer bij voorstellen.

 • Marianne - Groene stapjes

  Wij zijn ons een beetje aan het oriënteren. Kijken wat onze wensen zijn en waar we willen wonen. Nog niets concreets gedaan met een hypotheekverstrekker oid. Dat wordt denk ik onze volgende stap. Zo vervelend dat de huizenmarkt zo booming is nu, dat snelle en gehaaste gedoe vind ik maar lastig. Je koopt toch iets ongelooflijk duurs!

  • Larissa

   Begrijpelijk dat je nu lekker de tijd wilt nemen. Vooral tijdens het oriënteren is dat erg fijn.
   Wij vonden de snelheid echt wel spannend, maar als het goed voelt, dan voelt het gewoon goed. Bij andere huizen schrokken wij ook van de snelheid en wilden wij niet zo snel een keuze maken. Daarom was het ook duidelijk dat het niet het juiste huis was.
   Hopelijk vinden jullie snel je nieuwe droomhuis 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge