Erop uit

Begonnen met motorrijlessen!

I did it! Eindelijk ben ik begonnen met motorrijlessen. En wat is het leuk! De komende tijd heb ik vrijwel wekelijks rijles. Na elke les kijk ik alweer uit naar de volgende les.

Begin februari heb ik mijn eerste les gehad. In een eerdere blogpost schreef ik over motorreizen en had ik als voornemen om eind 2017 nog mijn theorie te halen zodat ik in januari kon starten met lessen. Mooi bedacht, niet van gekomen, haha! De theorie staat op de planning, maar alles op z’n tijd. Ik ben ermee bezig en ik heb er nu al een stuk meer vertrouwen in dan mijn theorie tijdens de autolessen.

Zo’n drie jaar gelezen had Laurens mij als verrassing meegenomen voor een proefles. Van tevoren had ik wel een vermoeden, maar ik wist het niet zeker. Ik vond het toen best spannend om ineens te moeten rijden. Wel heel leuk, hoor. Maar ik weet ook nog wel dat ik het toen best eng vond en tijdens het rijden ook een paar keer ben gevallen omdat ik redelijk gespannen was. Niks ergs trouwens hoor, alle lesmotoren hebben valbeugels en ik kon er elke keer zo afspringen.

Dus eigenlijk was het nu de tweede keer dat ik zelf reed, alhoewel ik dit nu wel zag als een eerste officiële les, omdat ik van tevoren al wist dat ik ermee verder wilde gaan. Inmiddels heb ik een stuk meer auto-ervaring en dus meer verkeersinzicht dan toen en heb ik vaak bij Laurens achterop zijn motor gezeten. Het ‘gevoel’ van motorrijden kende ik dus al beter. Dit gaf mij wel meer zelfvertrouwen tijdens de les en dat kon ik merken. En deze eerste les ging dan ook een stuk beter dan de les van drie jaar geleden! Natuurlijk lukte ook niet alle oefeningen in een keer, maar dat hoeft ook niet.

Het standaardpakket bestaat uit 17 lessen en twee examens. Na de les kwam het advies van de rij-instructeur. Stiekem hoopte ik natuurlijk gewoon op het advies voor het standaardpakket, maar ik hield er ook wel rekening mee dat ik misschien meer lessen nodig zou moeten hebben. Gelukkig was dat niet het geval! De instructeur vond dat ik het goed deed en raadde mij twee blokken van 8 lessen aan. 16 in totaal dus en 1 les speling. Met motorrijden moet je namelijk een theorie-examen afleggen en twee praktijkexamens.

Het eerste onderdeel is AVB, oftewel algemene voertuigbeheersing. Hier leer je remmen, wegrijden, bochten maken, slalommen, achtjes, uitwijken, parkeren en meer van dat soort oefeningen. Dit doe je allemaal op een afgelegen terrein, je rijdt nog niet hele stukken op de openbare weg. Daarna doe je examen.
Dan komt het AVD, oftewel algemene verkeersdeelname. Voordat je hier aan mag beginnen, moet je zowel je AVB als je theorie-examen gehaald hebben. Nu mag je dus echt de weg op. En als je dit examen haalt, heb je je motorrijbewijs in the pocket.
Als je geen autorijbewijs hebt, moet je wel eerst je motortheorie halen voordat je überhaupt mag starten met lessen. Mijn autorijbewijs heb ik al een aantal jaar, dus ik kan gedurende het lessen voor mijn AVB mijn theorie gaan halen.

Tijdens de eerste les bleven we op het terreintje bij de rijschool, maar bij de tweede les gingen naar een beter terrein om te oefenen. Daarvoor moesten we de openbare weg op en er zat ook al een stuk snelweg bij. Dit vond ik toch wel wat spannend, haha! De instructeur moest me er wel even op wijzen dat ik best langzaam reed en dat ik wat meer mocht gassen. Ik reed 70, maar voor mijn gevoel ging het wel twee keer zo hard. Dus even wat extra gas zodat ik netjes 100 reed. Motorrijden is echt zo’n ander gevoel dan autorijden. Als ik na de les in mijn auto naar huis rijd, voelt het echt alsof ik met een slakkengangetje ga.

Deze foto is van Laurens toen hij een aantal jaar geleden in India was om door de Himalaya te rijden met een groepje. De volgende keer zullen er standaard twee motoren op de foto staan, want dan kan ik mee 😉

Behalve dat ik het rijden echt superleuk vind, vind ik het ook fijn om weer wekelijks iets te hebben om naar uit te kijken. En lekker veel positieve energie van te krijgen. Dit is iets wat ik vorig jaar wel heel erg gemist heb. Ook lekker op zoek gaan naar toffe motoren (zelfs als ze veel te duur zijn, haha) en dromen over mooie reizen doet me goed. Ondanks dat nog niet alles in mijn leven op rolletjes loopt (*kuch* scriptie), rol ik in elk geval lekker door op twee wielen! 🏍

Heb jij je motorrijbewijs of zou je deze willen halen?

Liefs, Marloes

9 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge