Persoonlijke ontwikkeling

“Ik heb ook heel vaak last van stress” en andere ‘adviezen’ bij een burn out

Ik probeerde tijdens mijn burn out en depressie best open te zijn over hoe ik mij voelde. Er konden daar een paar dingen gebeuren: mensen begrijpen je heel goed, mensen begrijpen je helemaal niet of mensen gaan opvallende dingen zeggen. Omdat ik ook die mensen wil helpen, deel ik vandaag de 20 gehoorde “adviezen” en opmerkingen die je beter niet kunt zeggen. Natuurlijk ook tips over wat je beter wel kan zeggen.

Disclaimer: Ik wil helemaal niemand voor het hoofd stoten. Het is ook lastig om iets goed te zeggen in zo’n situatie. Vooral als je er niet bekend mee bent. Ik wil gewoon met een beetje humor hiermee omgaan.Β πŸ˜‰ En wie weet steek je er nog wat van op.

 • “Goh een depressie/burn out? Ik hoorde als je vaker gaat sporten je er wel vanaf komt.”
 • “Ik heb ook heel vaak last van stress, dus ik weet precies hoe jij je voelt.”
 • “Hmm weet je het zeker? Je ziet er helemaal niet uit als iemand met een depressie.”
 • “Jeetje, wel lastig voor je vriend.”
 • “Het zit vast allemaal tussen je oren.”
 • Na wat gepraat: “voel jij je al beter?”
 • “Ieder huisje heeft een kruisje, anderen hebben het nog veel zwaarder.”
 • “Maar je hebt het zo goed, hoe kan je nog depressief zijn?”
 • “Jeetje, neem even een vakantie. Dat vermindert alle stress wel, ben je zo van je burn out af.”
 • “Zoek je niet gewoon aandacht? “
 • “Als je vrolijk doet voel jij je ook beter.”
 • “Kan je niet wat vaker lachen?”
 • “Je bent zo jong, je hoort de tijd van je leven te hebben.”
 • “Het is je eigen schuld.”
 • “What doesn’t kill you, makes you stronger.”
 • “Denk er gewoon niet aan.”
 • “Het gaat vanzelf over…”
 • “Ga naar buiten om een frisse neus te halen. Dat helpt mij altijd!”
 • “Zoek een hobby.”
 • “Stop met piekeren.”

Wat dan wel?

Niet iedereen is hetzelfde, dus ik kan niet met zekerheid weten wat je tegen iemand moet zeggen. Wel kan ik vertellen over mijn ervaring. Voor mij hielp het heel goed als mensen gewoon luisterden en niet met oplossingen kwamen. Het is heel lastig om iets te zeggen als een ander zegt een depressie te hebben. Maar zie het als een heel groot compliment. Iemand vertrouwt je zo erg dat hij dit hele persoonlijke nieuws wil vertellen. Het is vaak moeilijk voor iemand om te accepteren dat hij echt niet goed in zijn vel zit en dat hij hulp nodig heeft. Luister daarom naar zijn of haar verhaal. Als je niets weet te zeggen, benoem dat dan. Iemand met een depressie/burn out verwacht niet dat jij het probleem oplost.

Zeg dat je om hem of haar geeft en dat je er voor diegene bent. Dat is vaak al genoeg. πŸ™‚

Hopelijk heb je hier iets aan, mocht ooit een dierbare bij jouw komen om zich open te stellen over een depressie.

Liefs, Larissa

5 Reacties

 • Romy

  Wat een mooi artikel en zeker weten heel waardevol voor mensen die nu in deze situatie zitten! Ik heb zelf in het verleden ook een heel moeilijke tijd gehad en heb toen ook heel wat vreemde opmerkingen gekregen. Van goedbedoelde adviezen tot aan dingen die me alleen maar een nog vervelender gevoel gaven. Het is net wat je zegt: in zo’n situatie wil je eigenlijk gewoon alleen maar je verhaal kwijt kunnen en hoeft iemand helemaal niet met advies te komen. Een luisterend oor is dan vaak het beste wat je kunt krijgen <3
  Romy heeft onlangs geplaatst…Deze 9 dingen mag ook jij jezelf best gunnen!My Profile

  • Larissa

   Bedankt voor je lieve reactie <3
   Wat naar dat je een moeilijke tijd hebt gehad. Gelukkig zijn er altijd wel mensen die dat luisterende oor willen bieden, soms komt het zelfs van mensen van wie je had nooit had verwacht.

 • Johanne

  Sommige mensen zullen ongetwijfeld de beste bedoelingen hebben, maar sommige opmerkingen die je te horen kreeg vind ik wel wat ver gaan, eerlijk gezegd! Het is net wat je zegt: iedereen is anders en zo is ook een depressie/burn-out bij ieder persoon anders. Maar helaas zijn geen van die dingen op te lossen door een hobby te vinden πŸ˜‰ En inderdaad, het beste dat iemand kan doen is laten zien dat diegene er is!
  Johanne heeft onlangs geplaatst…Werken in het buitenland? 4 tips voor Nederlanders over de grensMy Profile

  • Larissa

   Uiteraard bedoelen de meesten het echt wel goed! Maar tussen goed bedoelen en goed doen zit soms nog wel een gat. Daarom is het ook belangrijk dat mensen weten dat je eigenlijk alleen hoeft te luisteren. πŸ™‚

 • Lianne

  Wat een mooie blog! Het klopt wel wat je zegt, heel veel adviezen zijn goed bedoeld, maar kunnen vervelend overkomen als je zelf degene bent die ze aanhoort. Om die reden zeg ik het nooit zo snel tegen iemand als ik me niet lekker in mijn vel zit, gewoon om zo’n onbegripvolle reacties te krijgen. Maar zelf probeer ik bij iemand anders wel het allerbeste advies te geven dat ik kan verzinnen, om het voor die ander net iets leuker te maken. Gek is dat eigenlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge