Persoonlijke ontwikkeling

Welk advies zou ik geven aan mijn 16-jarige zelf?

In juli ben ik afgestudeerd en ben ik meteen vakantie gaan vieren. Tijdens deze vakantie heb ik goed nieuws gekregen: ik heb een baan! Een nieuwe stap in mijn leven. Dit is voor mij dan ook een goed moment om eens terug te kijken naar de afgelopen jaren. Er zijn namelijk in het afgelopen jaar al heel veel dingen gebeurd, laat staan in de afgelopen 5 jaar. Daarom schrijf ik deze keer een brief aan mijn 16-jarige zelf. 

Lieve 16-jarige Larissa,

Je bent op dit moment pas 16 jaar, maar je voelt je al heel volwassen. Dit jaar ontmoet je jouw grote liefde en ga je naar je examenjaar. Al met al een spannend jaar. Je zit midden in je pubertijd, maar geloof mij als ik zeg dat het snel voorbij gaat. Geniet van je laatste jaar op de middelbare school, want studeren is een heel stuk moeilijker.

Als 17-jarige begon je op de hogeschool voor de opleiding Communicatie. Wat fijn dat je zo bewust hebt gekozen voor je opleiding en dat je zo ontzettend gemotiveerd bent. Het zullen wel jaren worden waarin je geconfronteerd wordt met jezelf. Ga hier open in, het komt vanzelf wel goed. Vriendinnen stappen in de komende jaren naar voren om te laten weten dat zij er altijd voor je zijn.

Het eerste jaar van je opleiding ga je het minst leuk vinden. Veel vakken zijn saai en er zijn nog veel ongemotiveerde studiegenoten. Iedereen zoekt nog uit wat hij of zij wilt in het leven. Vanaf het tweede jaar zal je meer gaan genieten. Geniet er dan ook van! Het is zo alweer voorbij.

Als 18-jarige ga je spontaan op kamers, tot grote schrik van je ouders. Blijf rustig, zij zien dat jij weet wat je wilt doen. Ze vertrouwen je en ze laten je daarom ook vrij. Wees dankbaar, niet alle ouders zijn zo ontspannen. Je ouders weten dat je dankbaar bent, maar zeg het ze ook. Bel mama regelmatig op, dat vindt ze altijd gezellig. Mama en jij groeien alleen nog maar meer naar elkaar toe.

Wanneer je 20 bent ga je ineens samenwonen met Sander. Door de jaren heen zijn jullie samen opgegroeid en dat merk je in jullie relatie. Hij maakt je nog steeds aan het lachen en hij zorgt ervoor dat jij je altijd thuis voelt. Jullie huisje zal niet heel groot zijn, maar er is meer dan genoeg ruimte. Er is zelfs genoeg ruimte voor een gezinsuitbreiding met twee konijntjes.

De komende jaren zal je veel mooie reizen maken. Verdiep je alvast in fotografie, ik ben daar namelijk te laat mee begonnen. Zoals je aan de foto hierboven ziet, is het in de loop der jaren gelukkig wel iets beter geworden. Al deze reizen ga je met Sander maken. Hij laat je langzaamaan de wereld zien! Train ook alvast je beenspieren, want je zal heel wat bergen gaan beklimmen.

Wat ik eigenlijk wil zeggen met deze brief, is dat je af en toe eens stil moet staan bij alle leuke dingen die zullen komen. Voor je het weet ben je 21, mede-eigenaresse van je eigen blog en ga je binnenkort beginnen aan je eerste echte baan. Super leuk natuurlijk, maar vergeet niet dat elke fase zijn eigen leuke aspecten heeft. Geniet van het leven, ontspan wat meer en lach elke dag. Lukt dat niet? Dan kan ik je alvast vertellen dat je genoeg vrienden hebt die er alles aan doen om je te helpen!

Lieve groet, 
21-jarige Larissa 

Heb jij ook dingen die je tegen de jongere jij zou willen zeggen?

Liefs, Larissa

5 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge